secundair logo knw 1

Van de vijf nominaties voor De Vernufteling zijn er dit jaar maar liefst drie watergerelateerd. Dat zijn het kunststof Prolock Filterscherm van ABT, dat juist deze week voor het eerst geplaatst werd in de Lekdijk, de Aurea-zuiveringstechnologie van Royal Haskoning/DHV en Kade 2.020 van Sweco, een prefab-muur voor kadevernieuwing van de Amsterdamse grachten.

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve ingenieursproject. Zij willen daarmee het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven.

Voor De Vernufteling 2024 werden twaalf projecten ingezonden. Daarvan zijn er vijf genomineerd voor de juryprijs, die op donderdag 6 juni wordt uitgereikt in Den Haag. Daarnaast maken alle inzendingen kans op de publieksprijs, waarvoor nog tot en met morgen kan worden gestemd via de website.


H2O etalage no.5 mei 24

H2O mei 2024


Klimaatdaptatie
Om in aanmerking te komen voor de ingenieursprijs moet het project vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend zijn en een duidelijke maatschappelijke relevantie hebben. De jury, die bestaat uit voorzitter Machteld de Kroon, Kim Dieleman, Pancras Dijk, Willemien Bosch en William van Niekerk, zegt onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen.

"Veel projecten besteedden dit jaar naast technisch vernuft ook aandacht aan de samenwerking met andere partijen en aan praktische toepasbaarheid. Ook de maatschappelijke relevantie van de innovaties heeft meegewogen. Thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid en digitalisering zag de jury bij verschillende inzendingen terug."

Uiteindelijk kozen de deskundigen voor vijf 'mooie toppers'. Naast Royal Haskoning/DHV, Sweco en ABT zijn dat Iv & Seaqualize met het hijssysteem voor windturbines Heave Chief 1100 en LPB l Sight met een digitaal bouwinformatiemodel (Bouwfysisch Informatie Management).

Eerdere winnaars
Vorig jaar sleepte Antea Groep zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht met het recyclingproject Closing the Loop, 2 jaar geleden won Royal Haskoning/DHV de juryprijs met de kleinschalige Nereda-installatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/