0
0
0
s2smodern

Meer dan drie miljard mensen hebben in landbouwgebieden te maken met grote watertekorten en -schaarste. De zoetwaterbronnen staan wereldwijd sterk onder druk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties.

Naar schatting 1.2 miljard mensen worden wereldwijd getroffen door extreme waterschaarste of het erg vaak voorkomen van droogte, aldus het rapport The State of Food and Agriculture 2020. Het aantal stijgt naar 3,2 miljard mensen, als ook landbouwgebieden met ‘slechts’ hoge niveaus van waterstress en droogtefrequentie worden meegerekend. De vraag naar zoetwater is vaak hoger dan het aanbod. De beschikbare zoetwaterbronnen zijn de laatste twee decennia wereldwijd met meer dan 20 procent per persoon afgenomen.

Een andere constatering in het rapport: droogte is een veel voorkomend verschijnsel op ongeveer 11 procent van het akkerland dat van neerslag afhankelijk is en 14 procent van de weilanden. Waterstress is een realiteit is op meer dan 60 procent van het geïrrigeerde akkerland. In het rapport worden diverse belangrijke oorzaken voor de problemen genoemd, zoals bevolkingsgroei, sociaaleconomische ontwikkeling, klimaatverandering en slecht waterbeheer.


(advertentie)

Hiermee komt de FAO met een krachtige boodschap, zegt directeur-generaal Qu Dongyu. Hij wijst in dit verband op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030, zoals het uitbannen van honger en de toegang tot schoon drinkwater en schone sanitaire voorzieningen voor iedereen. “Tegen watertekorten en -schaarste in de landbouw moet onmiddellijk en moedig worden opgetreden, als we onze belofte om de duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken serieus nemen.”

Voor landbouw is een belangrijke rol weggelegd op weg naar duurzaamheid, aldus het FAO-rapport. Irrigatie in de landbouw zorgt mondiaal voor ruim 70 procent van de wateronttrekkingen. Circa 41 procent van de onttrekkingen strookt niet met het in stand houden van duurzame ecosystemen.

In het rapport worden hiervoor allerlei oplossingen aangedragen; onder meer het bufferen van water en duurzame irrigatiesystemen. Zulke maatregelen moeten worden gecombineerd met de beste landbouwkundige praktijken, zoals gewassen die goed tegen droogte kunnen en verbeterde instrumenten voor waterbeheer. Een effectieve strategie start volgens het rapport met een goede registratie en controle op het terrein van water.

 

MEER INFORMATIE
Bericht VN over het rapport
Rapport online of als download

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.