0
0
0
s2smodern

De problemen die drinkwaterbedrijf PWN ondervindt bij de opstart van de drinkwaterzuivering Andijk III lijken geen consequenties te hebben voor de bouw van soortgelijke drinkwaterzuiveringsinstallaties in Singapore en Engeland. “Die installaties profiteren van onze ervaringen en bevindingen,” zegt een woordvoerster.

In Singapore bouwt de Nationale Water Maatschappij PUB een drinkwaterzuiveringsinstallatie op basis van de CeraMac membraanfiltratie van PWN Technologies, de dochteronderneming van PWN. “Deze fabriek zal in 2018 operationeel zijn en zal een van de grootste CeraMac membraanfiltratie fabrieken ter wereld worden voor drinkwaterzuivering,” laat de PWN-woordvoerster weten.

PUB installeert in de fabriek het C90 systeem, de opvolger van de C192 ketels die in Andijk niet blijken te functioneren. De keramische membranen in de ketels worden geleverd door het Japanse bedrijf Metawater.

In het Engelse Plymouth wordt sinds april 2016 na een pilot studie van achttien maanden ook gebouwd aan een waterzuiveringsfabriek met de technologie van PWNT. South West Water installeert eveneens de C90 systemen, naast de ook door PWNT ontwikkelde technieken SIX (ionenwisseling en resin regeneratiesysteem) en ILCA (inline coagulatie en adsorptie). “Deze nieuwe fabriek zal ook in 2018 gereed zijn,” aldus de woordvoerster.

In de eigen waterzuiveringsfabriek Andijk III vervangt PWN de tien geïnstalleerde C192 ketels door de C90 systemen. De C192 ketels moeten vervangen worden omdat ze de druk niet aankunnen. PWN heeft 2,4 miljoen euro moeten afschrijven op de CeraMac installaties. De keramische membranen die in de ketels stonden zijn in de boeken afgewaardeerd voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Het drinkwaterbedrijf is begonnen met vervangen van de eerste vijf C192 systemen in Andijk III. Deze operatie moet in 2018 zijn afgerond, waarna een uitgebreide testperiode volgt, zo laat de woordvoerster weten. De afgeschreven C192 units en keramische membranen uit Andijk III worden hergebruikt in het proefbedrijf van PWN.

Met de start van de fabrieken in Singapore en Plymouth en de herstart in Andijk wordt 2018 een belangrijk jaar voor PWNT. Het bedrijf zit in ‘een cruciale fase’, schrijft de Raad van Commissarissen in het PWN-jaarverslag 2016. Dat houdt in dat de onderneming de zeer geavanceerde zuiveringssystemen goed werkende moet krijgen, alvorens de ontwikkelde technieken verder worden verkocht. 

Ook financieel is het succesvol opleveren van de technieken van belang. PWN staat garant voor de levering van de zuiveringsinstallatie aan South West Water in 2018. "De maximale aansprakelijkheid wordt bij niet nakomen door PWNT geschat op 20,5 miljoen euro," staat in het jaarverslag. Dat bedrag kan bij niet levering naar verwachting vanaf 2019 worden opgeëist door de Engelsen.  

 

Lees ook het bericht over de problemen met de opstart in Andijk:
PWN worstelt met opstart innovatieve zuivering Andijk III 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het artikel van het hergebruik van gezuiverd water is niet nieuw. 20 jaar geleden ben ik afgestudeerd op dit onderwerp. Dat was blijkbaar te vroeg want zelfs mijn eigen Waterschap Veluwe pikte het idee tegen verdroging niet op. Waarom is nooit duidelijk geworden maar politieke invloed had het zeker. Jammer dat het artikel doet voorkomen alsof het echt nieuw is. Hopelijk zijn de bedenkers van nu ook eens bereid ideeen van anderen ook te gebruiken. We besparen ons allemaal een hoop tijd. De finesses zullen we zeker moeten uitwerken maar alles overnieuw doen lijkt me niet handig toch. De ego's zullen dat best lastig vinden, maar stap er overheen en maak er gebruik van. Dat alleen komt ons allen te goede lijkt me.
Gr Hans Valk. Nu gepensioneerd.
Gezuiverd afvalwater is niet zomaar 'zuiver genoeg' om maar overal in de bodem te infiltreren. Verwijdering van bestrijdingsmiddelen en afbraakproducten van geneesmiddelen met ozon en UV is wel het minste dat nodig is om gezuiverd afvalwater direct te kunnen hergebruiken. Dit aspect ontbreekt nog in deze studie!
Goed te lezen, waardering voor goede resultaat en vertrouwen.
Natuurlijk heb ik altijd een paar vragen. De elektrainbreng is hoger, wordt gezegd. Wat is dat kwantitatief?
Verder, hoe ga je om met regenweer omstandigheden? Nu zegt de schets een eenvoudige bypass, maar wat voor effect heeft dat op lozingskwaliteit?
Groet en succes
Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.