De problemen die drinkwaterbedrijf PWN ondervindt bij de opstart van de drinkwaterzuivering Andijk III lijken geen consequenties te hebben voor de bouw van soortgelijke drinkwaterzuiveringsinstallaties in Singapore en Engeland. “Die installaties profiteren van onze ervaringen en bevindingen,” zegt een woordvoerster.

In Singapore bouwt de Nationale Water Maatschappij PUB een drinkwaterzuiveringsinstallatie op basis van de CeraMac membraanfiltratie van PWN Technologies, de dochteronderneming van PWN. “Deze fabriek zal in 2018 operationeel zijn en zal een van de grootste CeraMac membraanfiltratie fabrieken ter wereld worden voor drinkwaterzuivering,” laat de PWN-woordvoerster weten.

PUB installeert in de fabriek het C90 systeem, de opvolger van de C192 ketels die in Andijk niet blijken te functioneren. De keramische membranen in de ketels worden geleverd door het Japanse bedrijf Metawater.

In het Engelse Plymouth wordt sinds april 2016 na een pilot studie van achttien maanden ook gebouwd aan een waterzuiveringsfabriek met de technologie van PWNT. South West Water installeert eveneens de C90 systemen, naast de ook door PWNT ontwikkelde technieken SIX (ionenwisseling en resin regeneratiesysteem) en ILCA (inline coagulatie en adsorptie). “Deze nieuwe fabriek zal ook in 2018 gereed zijn,” aldus de woordvoerster.

In de eigen waterzuiveringsfabriek Andijk III vervangt PWN de tien geïnstalleerde C192 ketels door de C90 systemen. De C192 ketels moeten vervangen worden omdat ze de druk niet aankunnen. PWN heeft 2,4 miljoen euro moeten afschrijven op de CeraMac installaties. De keramische membranen die in de ketels stonden zijn in de boeken afgewaardeerd voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Het drinkwaterbedrijf is begonnen met vervangen van de eerste vijf C192 systemen in Andijk III. Deze operatie moet in 2018 zijn afgerond, waarna een uitgebreide testperiode volgt, zo laat de woordvoerster weten. De afgeschreven C192 units en keramische membranen uit Andijk III worden hergebruikt in het proefbedrijf van PWN.

Met de start van de fabrieken in Singapore en Plymouth en de herstart in Andijk wordt 2018 een belangrijk jaar voor PWNT. Het bedrijf zit in ‘een cruciale fase’, schrijft de Raad van Commissarissen in het PWN-jaarverslag 2016. Dat houdt in dat de onderneming de zeer geavanceerde zuiveringssystemen goed werkende moet krijgen, alvorens de ontwikkelde technieken verder worden verkocht. 

Ook financieel is het succesvol opleveren van de technieken van belang. PWN staat garant voor de levering van de zuiveringsinstallatie aan South West Water in 2018. "De maximale aansprakelijkheid wordt bij niet nakomen door PWNT geschat op 20,5 miljoen euro," staat in het jaarverslag. Dat bedrag kan bij niet levering naar verwachting vanaf 2019 worden opgeëist door de Engelsen.  

 

Lees ook het bericht over de problemen met de opstart in Andijk:
PWN worstelt met opstart innovatieve zuivering Andijk III 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.