0
0
0
s2smodern

De problemen die drinkwaterbedrijf PWN ondervindt bij de opstart van de drinkwaterzuivering Andijk III lijken geen consequenties te hebben voor de bouw van soortgelijke drinkwaterzuiveringsinstallaties in Singapore en Engeland. “Die installaties profiteren van onze ervaringen en bevindingen,” zegt een woordvoerster.

In Singapore bouwt de Nationale Water Maatschappij PUB een drinkwaterzuiveringsinstallatie op basis van de CeraMac membraanfiltratie van PWN Technologies, de dochteronderneming van PWN. “Deze fabriek zal in 2018 operationeel zijn en zal een van de grootste CeraMac membraanfiltratie fabrieken ter wereld worden voor drinkwaterzuivering,” laat de PWN-woordvoerster weten.

PUB installeert in de fabriek het C90 systeem, de opvolger van de C192 ketels die in Andijk niet blijken te functioneren. De keramische membranen in de ketels worden geleverd door het Japanse bedrijf Metawater.

In het Engelse Plymouth wordt sinds april 2016 na een pilot studie van achttien maanden ook gebouwd aan een waterzuiveringsfabriek met de technologie van PWNT. South West Water installeert eveneens de C90 systemen, naast de ook door PWNT ontwikkelde technieken SIX (ionenwisseling en resin regeneratiesysteem) en ILCA (inline coagulatie en adsorptie). “Deze nieuwe fabriek zal ook in 2018 gereed zijn,” aldus de woordvoerster.

In de eigen waterzuiveringsfabriek Andijk III vervangt PWN de tien geïnstalleerde C192 ketels door de C90 systemen. De C192 ketels moeten vervangen worden omdat ze de druk niet aankunnen. PWN heeft 2,4 miljoen euro moeten afschrijven op de CeraMac installaties. De keramische membranen die in de ketels stonden zijn in de boeken afgewaardeerd voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Het drinkwaterbedrijf is begonnen met vervangen van de eerste vijf C192 systemen in Andijk III. Deze operatie moet in 2018 zijn afgerond, waarna een uitgebreide testperiode volgt, zo laat de woordvoerster weten. De afgeschreven C192 units en keramische membranen uit Andijk III worden hergebruikt in het proefbedrijf van PWN.

Met de start van de fabrieken in Singapore en Plymouth en de herstart in Andijk wordt 2018 een belangrijk jaar voor PWNT. Het bedrijf zit in ‘een cruciale fase’, schrijft de Raad van Commissarissen in het PWN-jaarverslag 2016. Dat houdt in dat de onderneming de zeer geavanceerde zuiveringssystemen goed werkende moet krijgen, alvorens de ontwikkelde technieken verder worden verkocht. 

Ook financieel is het succesvol opleveren van de technieken van belang. PWN staat garant voor de levering van de zuiveringsinstallatie aan South West Water in 2018. "De maximale aansprakelijkheid wordt bij niet nakomen door PWNT geschat op 20,5 miljoen euro," staat in het jaarverslag. Dat bedrag kan bij niet levering naar verwachting vanaf 2019 worden opgeëist door de Engelsen.  

 

Lees ook het bericht over de problemen met de opstart in Andijk:
PWN worstelt met opstart innovatieve zuivering Andijk III 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.