0
0
0
s2smodern

De problemen die drinkwaterbedrijf PWN ondervindt bij de opstart van de drinkwaterzuivering Andijk III lijken geen consequenties te hebben voor de bouw van soortgelijke drinkwaterzuiveringsinstallaties in Singapore en Engeland. “Die installaties profiteren van onze ervaringen en bevindingen,” zegt een woordvoerster.

In Singapore bouwt de Nationale Water Maatschappij PUB een drinkwaterzuiveringsinstallatie op basis van de CeraMac membraanfiltratie van PWN Technologies, de dochteronderneming van PWN. “Deze fabriek zal in 2018 operationeel zijn en zal een van de grootste CeraMac membraanfiltratie fabrieken ter wereld worden voor drinkwaterzuivering,” laat de PWN-woordvoerster weten.

PUB installeert in de fabriek het C90 systeem, de opvolger van de C192 ketels die in Andijk niet blijken te functioneren. De keramische membranen in de ketels worden geleverd door het Japanse bedrijf Metawater.

In het Engelse Plymouth wordt sinds april 2016 na een pilot studie van achttien maanden ook gebouwd aan een waterzuiveringsfabriek met de technologie van PWNT. South West Water installeert eveneens de C90 systemen, naast de ook door PWNT ontwikkelde technieken SIX (ionenwisseling en resin regeneratiesysteem) en ILCA (inline coagulatie en adsorptie). “Deze nieuwe fabriek zal ook in 2018 gereed zijn,” aldus de woordvoerster.

In de eigen waterzuiveringsfabriek Andijk III vervangt PWN de tien geïnstalleerde C192 ketels door de C90 systemen. De C192 ketels moeten vervangen worden omdat ze de druk niet aankunnen. PWN heeft 2,4 miljoen euro moeten afschrijven op de CeraMac installaties. De keramische membranen die in de ketels stonden zijn in de boeken afgewaardeerd voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Het drinkwaterbedrijf is begonnen met vervangen van de eerste vijf C192 systemen in Andijk III. Deze operatie moet in 2018 zijn afgerond, waarna een uitgebreide testperiode volgt, zo laat de woordvoerster weten. De afgeschreven C192 units en keramische membranen uit Andijk III worden hergebruikt in het proefbedrijf van PWN.

Met de start van de fabrieken in Singapore en Plymouth en de herstart in Andijk wordt 2018 een belangrijk jaar voor PWNT. Het bedrijf zit in ‘een cruciale fase’, schrijft de Raad van Commissarissen in het PWN-jaarverslag 2016. Dat houdt in dat de onderneming de zeer geavanceerde zuiveringssystemen goed werkende moet krijgen, alvorens de ontwikkelde technieken verder worden verkocht. 

Ook financieel is het succesvol opleveren van de technieken van belang. PWN staat garant voor de levering van de zuiveringsinstallatie aan South West Water in 2018. "De maximale aansprakelijkheid wordt bij niet nakomen door PWNT geschat op 20,5 miljoen euro," staat in het jaarverslag. Dat bedrag kan bij niet levering naar verwachting vanaf 2019 worden opgeëist door de Engelsen.  

 

Lees ook het bericht over de problemen met de opstart in Andijk:
PWN worstelt met opstart innovatieve zuivering Andijk III 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.