secundair logo knw 1

Bestuurders in het project 'Aanpak hoogwater 's-Hertogenbosch en omgeving' bij de Spuisluis Crèvecoeur in 's-Hertogenbosch

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel, gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat gaan gezamenlijk op zoek naar mogelijkheden om in de omgeving van ’s-Hertogenbosch extra water op te vangen. Het gaat om 36 miljoen kuub water. De opvang is nodig om de stad en ommeland te beschermen tegen hoogwater. 

In de regio is in het kader van de hoogwateraanpak 's-Hertogenbosch (bekend als HoWaBo) met de aanleg van waterbergingsgebieden al ruimte gerealiseerd voor de opvang van 14 miljoen kuub water. Maar dat is niet genoeg, zo is gebleken uit een recente verkenning van de waterschappen Aa en Maas en De Dommel. 

De overheden gaan nu, zo is overeengekomen, in de eerste helft van dit jaar mogelijke oplossingen die ‘het meest realistisch en haalbaar zijn’ in kaart brengen. De partijen die participeren in het project zijn naast de twee waterschappen, de provincie en Rijkswaterstaat, de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Heusden, Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel

Mogelijke schade
De genoemde verkenning van de waterschappen maakte duidelijk dat bij normale waterstanden de Maas en de beken Aa en Dommel hun water goed kunnen afvoeren zonder overstromingen die grote schade veroorzaken. Maar bij een combinatie van een hoge waterstand van de Maas én hoge waterstanden in de beken de Aa en Dommel blijkt dat niet het geval. “In het meest ongunstige scenario kunnen ook woonwijken en de A2 overstromen. De kans dat zo’n scenario optreedt is klein, maar als dit gebeurt is de schade zeer groot”, schrijven de waterschappen. In de verkenning wordt gerekend met een mogelijke schade van 150 tot 500 miljoen euro.

Uit de hoogwatertoets blijkt dat er 50 miljoen kuub water moet worden opgevangen om ‘een klimaatbestendig watersysteem’ bij ’s-Hertogenbosch te realiseren. Bovenop de opvangruimte die in het kader van HoWaBo is gerealiseerd, moet er dus nog  voor 36 miljoen kuub water aan waterberging worden aangelegd.

Andere opgaven
Het projectgebied ligt in de wijde omgeving van ’s-Hertogenbosch, zowel in het beheergebied van waterschap Aa en Maas als waterschap De Dommel. Inzet is om de waterveiligheid te combineren met andere opgaven en kansen in het gebied, zoals woningbouw, natuurontwikkeling, landbouw, energie, recreatie en cultuurhistorie.

Voorzitter van de stuurgroep en dijkgraaf van waterschap Aa en Maas Mario Jacobs zegt in een verklaring: “Om voldoende beschermd te zijn tegen extreme weersomstandigheden, zijn extra maatregelen nodig. Dat vraagt lastige keuzes, want veel maatregelen vragen ruimte, en ruimte is schaars. We willen immers ook huizen bouwen, wegen en natuur aanleggen. Dat vraagt dus om slim combineren en goed samenwerken voor een (water)veilige regio, nu en in de toekomst.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.