secundair logo knw 1

Foto: Deltares

Op vijf meetlocaties verspreid door het land monitort het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden de bodemdaling. Om de geotechnische eigenschappen van het veen te bepalen, en die informatie te gebruiken om bodemdaling te voorspellen, worden nu extra grote veenmonsters gestoken.

Op de veenweidetestlocatie Zegveld in Woerden zijn vijf zogeheten ‘supersized veenmonsters’ gestoken met een 40 centimeter diameter en 50 centimeter hoogte. Zo kunnen de geotechnische eigenschappen van het veen worden bepaald, zoals de samendrukbaarheid, dichtheid en het organische stof- en koolstofgehalte.

Scenario’s
Sanneke van Asselen 180 vk Sanneke van Asselen“Die gegevens hebben we nodig om met modellen te kunnen voorspellen hoeveel en hoe snel de veengrond nog kan dalen als gevolg van veensamendrukking, onder verschillende scenario’s van belasting en grondwaterstand”, zegt Sanneke van Asselen. Van Asselen is bodemdalingsexpert bij Deltares en bij het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden verantwoordelijk voor bodemdalingsmetingen.

Onverstoorde monsters
“Veen is ontzettend slap en bevat vaak grote stukken hout of riet. Dat maakt het lastig om onverstoorde grondmonsters van veen te nemen”, legt Van Asselen uit. Daarom ontwikkelde Deltares de Deltares Large Diameter Sampler. Dankzij deze meetmethode kunnen veenmonsters onverstoord worden gestoken en naar het laboratorium worden gebracht.

Diepere lagen
De monstersteekbus in Zegveld ging circa 5,5 meter de grond in. Daardoor is het volgens Van Asselen mogelijk om ook de eigenschappen van het dieper gelegen veen te bepalen. “Dat is interessant omdat de diepere veenlaag vaak een ander type veen is en andere geotechnische eigenschappen heeft. Als je bodemdaling wilt voorspellen, moet je natuurlijk ook weten hoe de diepere ondergrond er precies uitziet.”

Voorspellen
De komende weken zullen de veenmonsters uit Zegveld worden geanalyseerd in het laboratorium, gedetailleerd worden beschreven en zullen samendrukkingseigenschappen worden bepaald. “Het komend jaar zullen we ook op de andere vier meetlocaties supersized monsters steken. Dat helpt ons om landelijke scenario’s over de bodemdaling te ontwikkelen en te kunnen voorspellen wat er gebeurt als je bijvoorbeeld het grondwater verlaagt, de bodembelasting verandert of juist helemaal niets doet.”

Netto lange termijn effect
De metingen vinden plaats binnen het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOVB). In dit programma wordt de huidige uitstoot van broeikasgassen uit veenweidegebieden onderzocht en de bodemdaling gemonitord, bij verschillende maatregelen.

Van Asselen: “Door over een periode van meerdere jaren structureel en regelmatig te meten, willen we de bodemdaling niet alleen in kaart brengen, maar ook per gebied bepalen welke maatregelen geschikt zijn om de bodemdaling tegen te gaan. De periode van meerdere jaren is nodig omdat de seizoensinvloeden bij bodemdaling groot zijn en we juist het netto lange termijn effect willen bepalen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.