0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Waterloopbos in Marknesse krijgt vanwege de status van iconisch monument een extra subsidie van een half miljoen euro. Dit bedrag wordt gebruikt voor de restauratie van oude waterloopkundige modellen.

Het Waterloopbos is een bijzonder erfgoed in de Noordoostpolder. Hier was van 1954 tot 1996 het Waterloopkundig Laboratorium ‘De Voorst’ gevestigd, eigenlijk een speeltuin voor ingenieurs. In het bos liggen 32 historische schaalmodellen, waarmee in honderden onderzoeken binnen- en buitenlandse waterstaatkundige werken zijn doorgerekend en getest. Door de opkomst van computermodellen werd het openluchtlaboratorium overbodig. Sinds 2002 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten, die het toegankelijk maakte voor iedereen. In 2016 is het Waterloopbos een rijksmonument geworden.

Het Waterloopbos krijgt nu een opknapbeurt, vertelt Ingrid Scholten, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. “Wij hebben in 2016 een ontwikkelagenda voor een periode van tien jaar opgesteld. Ons streven is om door het aantrekkelijker maken van het gebied het bezoekersaantal te verdubbelen naar 150.000. Daarom is een nieuwe entree gerealiseerd en komt er een nieuw horecagebouw. Ook zorgen we voor een betere tekst en uitleg bij de modellen, onder meer door het gebruik van augmented reality.”

De bedoeling is om de meest markante schaalmodellen en belangrijkste stuwen te restaureren. Het gaat onder meer om een model voor fundamenteel ontgrondingsonderzoek, een model voor verbreding van het Noordzeekanaal en modellen voor de haven van IJmuiden en een oliehaven in Libië. De 240 meter lange Deltagoot die nog tot 2016 in gebruik was, is in 2018 al omgevormd tot een kunstwerk. 

 'We willen het volledige verhaal van het waterloopkundig laboratorium vertellen'

“In totaal willen wij tien modellen restaureren”, zegt Scholten. “Hiermee kunnen we het volledige verhaal van het voormalige laboratorium vertellen. Onlangs is begonnen met het herstel van de Golfbak Deltawerken met bijbehorende romijnstuw.”

De restauratie krijgt een impuls door een extra subsidie van een half miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal stelt het ministerie 35 miljoen euro beschikbaar voor twaalf iconische monumenten. Scholten: “Wij kunnen met het geld een of twee schaalmodellen restaureren. Waarschijnlijk één want het is een kostbare aangelegenheid. Er is nog geen definitieve keuze gemaakt, maar het havenmodel IJmuiden gooit hoge ogen. Hier is vroeger de impact van veel grotere zeeschepen onderzocht.”

Vindt Scholten het niet jammer dat niet alle modellen worden gerestaureerd? “Nee, dit zou niet alleen onbetaalbaar maar ook onwenselijk zijn. Het gaat om een goede balans tussen cultuurhistorische waarde en natuurwaarde, want het Waterloopbos is ook een uniek natuurgebied. Daarom laten we bij een deel van de modellen de natuur haar gang gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Natuurmonumenten
Ontwikkelagenda Waterloopbos
Algemene informatie Waterloopbos
Ministerie van OCW over de subsidie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het