0
0
0
s2smodern

Het Waterloopbos in Marknesse krijgt vanwege de status van iconisch monument een extra subsidie van een half miljoen euro. Dit bedrag wordt gebruikt voor de restauratie van oude waterloopkundige modellen.

Het Waterloopbos is een bijzonder erfgoed in de Noordoostpolder. Hier was van 1954 tot 1996 het Waterloopkundig Laboratorium ‘De Voorst’ gevestigd, eigenlijk een speeltuin voor ingenieurs. In het bos liggen 32 historische schaalmodellen, waarmee in honderden onderzoeken binnen- en buitenlandse waterstaatkundige werken zijn doorgerekend en getest. Door de opkomst van computermodellen werd het openluchtlaboratorium overbodig. Sinds 2002 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten, die het toegankelijk maakte voor iedereen. In 2016 is het Waterloopbos een rijksmonument geworden.

Het Waterloopbos krijgt nu een opknapbeurt, vertelt Ingrid Scholten, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. “Wij hebben in 2016 een ontwikkelagenda voor een periode van tien jaar opgesteld. Ons streven is om door het aantrekkelijker maken van het gebied het bezoekersaantal te verdubbelen naar 150.000. Daarom is een nieuwe entree gerealiseerd en komt er een nieuw horecagebouw. Ook zorgen we voor een betere tekst en uitleg bij de modellen, onder meer door het gebruik van augmented reality.”

De bedoeling is om de meest markante schaalmodellen en belangrijkste stuwen te restaureren. Het gaat onder meer om een model voor fundamenteel ontgrondingsonderzoek, een model voor verbreding van het Noordzeekanaal en modellen voor de haven van IJmuiden en een oliehaven in Libië. De 240 meter lange Deltagoot die nog tot 2016 in gebruik was, is in 2018 al omgevormd tot een kunstwerk. 

 'We willen het volledige verhaal van het waterloopkundig laboratorium vertellen'

“In totaal willen wij tien modellen restaureren”, zegt Scholten. “Hiermee kunnen we het volledige verhaal van het voormalige laboratorium vertellen. Onlangs is begonnen met het herstel van de Golfbak Deltawerken met bijbehorende romijnstuw.”

De restauratie krijgt een impuls door een extra subsidie van een half miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal stelt het ministerie 35 miljoen euro beschikbaar voor twaalf iconische monumenten. Scholten: “Wij kunnen met het geld een of twee schaalmodellen restaureren. Waarschijnlijk één want het is een kostbare aangelegenheid. Er is nog geen definitieve keuze gemaakt, maar het havenmodel IJmuiden gooit hoge ogen. Hier is vroeger de impact van veel grotere zeeschepen onderzocht.”

Vindt Scholten het niet jammer dat niet alle modellen worden gerestaureerd? “Nee, dit zou niet alleen onbetaalbaar maar ook onwenselijk zijn. Het gaat om een goede balans tussen cultuurhistorische waarde en natuurwaarde, want het Waterloopbos is ook een uniek natuurgebied. Daarom laten we bij een deel van de modellen de natuur haar gang gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Natuurmonumenten
Ontwikkelagenda Waterloopbos
Algemene informatie Waterloopbos
Ministerie van OCW over de subsidie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.