secundair logo knw 1

De Water Sector Export Index (WEX) voor de periode 1995-2023 (2000=100) | Bron WEX

Het belang van export voor bedrijven in de Nederlandse watersector neemt sterk toe. Twee op de drie bedrijven verwachten dit jaar een toename van hun buitenlandse omzet en een gemiddelde groei van bijna 25 procent. De ondernemingen zien op de internationale markt een belangrijke rol voor de sector bij het aanpakken van klimaatproblemen.

Dit blijkt uit een nieuwe uitgave van de 'Water Sector Export Index’ (WEX), die is gemaakt door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van het Netherlands Water Partnership (NWP). Met de WEX wordt de ontwikkeling van de export van de Nederlandse watersector weergegeven. De index is gebaseerd op statische bronnen en een enquête onder bedrijven actief in de watertechnologie en deltatechnologie.

De exportgroei van de bedrijven in de watersector is toe te schrijven aan de mondiale groei van de wereldeconomie en de toegenomen vraag naar waterexpertise uit het buitenland, schrijft NWP op basis van de index. De belangrijkste internationale waterthema’s voor de komende jaren hebben vooral betrekking op klimaat en duurzaamheid, blijkt uit de enquête. Meer concreet: klimaatverandering, nature based solutions, energietransitie, hergebruik van water. Daarnaast worden thema’s in de sector agro-water, zoals bodem en landbouw, verdroging, waterkwaliteit en waterschaarste, steeds prominenter.


 H2O juni 2024 cover breed twee

H2O juni 2024


10 miljard euro
De WEX kwam in 2022 uit op 229 (2000 = 100), wat neerkomt op een export van bijna 10 miljard euro. Dit is een stijging van 23 procent ten opzichte van 2021, toen de exportwaarde van de Nederlandse watersector op ruim 8,1 miljard euro werd vastgesteld.

Uitgesmeerd over een langere periode zijn de groeipercentages van de sector nog groter. De export steeg de afgelopen 20 jaar met 248 procent en de afgelopen 10 jaar met 151 procent. De bruto toegevoegde waarde van de sector – het inkomen dat verdiend wordt door het produceren van goederen en diensten – bedroeg in 2022 bijna 10,9 miljard euro en wordt voor 2023 geschat op zo’n 12 miljard euro.

De exportquote, die het belang van export voor de sector weergeeft, wordt voor 2022 geschat op ruim 45 procent en voor 2023 zelfs op meer dan 50 procent. "Dit laat zien dat het belang van export voor bedrijven in de Nederlandse watersector sterk toeneemt en cruciaal is voor de economische vooruitzichten en de werkgelegenheid in de sector", aldus NWP.

Focus verlegd
Door crisissituaties in de wereld hebben 21 procent van de bedrijven hun regionale focus verlegd naar onder andere de VS, West-Europa en Midden- en Oost-Azië. 
De meeste buitenlandse omzet wordt gegenereerd in de EU (33 procent) en Noord-Amerika (34 procent). Noemenswaardig is de specifieke belangstelling voor de MENA-regio (Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) in de watertechnologiesector, schrijft NWP. "In de deltatechnologiesector springen Bangladesh en Indonesië eruit als landen die de nodige belangstelling genieten vanuit de sector."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…