secundair logo knw 1

Leden van de nieuwe expertgroep I foto: Water Alliance

Verbeteren van het imago en de kwaliteit van waterontharders en installatie daarvan. Daarnaar streeft de nieuwe Expertgroep Waterontharders die onder de vlag van Water Alliance opereert.

De leden van de Expertgroep Waterontharders willen zowel kennis en ervaring uitwisselen als innovatie bundelen. De bedoeling is om daarmee te zorgen voor verbetering van de kwaliteit en effectiviteit van waterontharders. Een organisatie die zich wil aansluiten, voldoet aan kwaliteitscriteria en onderschrijft de doelen van de expertgroep.

Zes bedrijven namen vorig jaar het initiatief voor het oprichten van de Expertgroep Waterontharders. Daartoe is nu besloten tijdens de recente algemene ledenvergadering van Water Alliance, een netwerk- en brancheorganisatie in de water- en milieutechnologiesector. Volgens Water Alliance wordt met de nieuwe expertgroep een belangrijke stap gezet in het verder versterken van de watertechnologiesector in Nederland.

Waterontharding kerntaak
De expertgroep richt zich op merkeigenaren en fabrikanten die als kerntaak in hun bedrijfsvoering hebben dat zij waterontharders ontwikkelen voor, leveren aan en/of installeren bij consumenten. Voorwaarde is dat ze kunnen aantonen dat hun apparaten voldoen aan de definitie van een waterontharder.

Die definitie luidt: ‘een product dat in staat is meetbaar water te ontharden met de mogelijkheid de hardheid te reduceren naar nul dH, een (zelfregenererende) ionen(uit)wisselaar, zonder de zuurgraad (pH-waarde) of geleidbaarheid van het water te beïnvloeden’.

Praktische voordelen
De kwaliteit van het Nederlandse drinkwater is prima, maar vanwege diverse praktische voordelen kiezen veel huishoudens voor een waterontharder. Zo’n apparaat zorgt bijvoorbeeld voor minder gebruik van schoonmaakmiddelen en beschermt huishoudelijke apparaten. Ook levert kalkvrij water een energiebesparing op. De expertgroep wil hierover een gezamenlijke boodschap uitdragen richting consumenten, stakeholders en overheid.

Een uitdaging is: kunnen er eenduidige en transparante richtlijnen voor de installatie van waterontharders worden opgesteld? Dat gaat de expertgroep onderzochten. Ook wordt bekeken of het wenselijk is om samen een handleiding voor zelfinstallatie door particulieren te ontwikkelen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.