secundair logo knw 1

Leden van de nieuwe expertgroep I foto: Water Alliance

Verbeteren van het imago en de kwaliteit van waterontharders en installatie daarvan. Daarnaar streeft de nieuwe Expertgroep Waterontharders die onder de vlag van Water Alliance opereert.

De leden van de Expertgroep Waterontharders willen zowel kennis en ervaring uitwisselen als innovatie bundelen. De bedoeling is om daarmee te zorgen voor verbetering van de kwaliteit en effectiviteit van waterontharders. Een organisatie die zich wil aansluiten, voldoet aan kwaliteitscriteria en onderschrijft de doelen van de expertgroep.

Zes bedrijven namen vorig jaar het initiatief voor het oprichten van de Expertgroep Waterontharders. Daartoe is nu besloten tijdens de recente algemene ledenvergadering van Water Alliance, een netwerk- en brancheorganisatie in de water- en milieutechnologiesector. Volgens Water Alliance wordt met de nieuwe expertgroep een belangrijke stap gezet in het verder versterken van de watertechnologiesector in Nederland.

Waterontharding kerntaak
De expertgroep richt zich op merkeigenaren en fabrikanten die als kerntaak in hun bedrijfsvoering hebben dat zij waterontharders ontwikkelen voor, leveren aan en/of installeren bij consumenten. Voorwaarde is dat ze kunnen aantonen dat hun apparaten voldoen aan de definitie van een waterontharder.

Die definitie luidt: ‘een product dat in staat is meetbaar water te ontharden met de mogelijkheid de hardheid te reduceren naar nul dH, een (zelfregenererende) ionen(uit)wisselaar, zonder de zuurgraad (pH-waarde) of geleidbaarheid van het water te beïnvloeden’.

Praktische voordelen
De kwaliteit van het Nederlandse drinkwater is prima, maar vanwege diverse praktische voordelen kiezen veel huishoudens voor een waterontharder. Zo’n apparaat zorgt bijvoorbeeld voor minder gebruik van schoonmaakmiddelen en beschermt huishoudelijke apparaten. Ook levert kalkvrij water een energiebesparing op. De expertgroep wil hierover een gezamenlijke boodschap uitdragen richting consumenten, stakeholders en overheid.

Een uitdaging is: kunnen er eenduidige en transparante richtlijnen voor de installatie van waterontharders worden opgesteld? Dat gaat de expertgroep onderzochten. Ook wordt bekeken of het wenselijk is om samen een handleiding voor zelfinstallatie door particulieren te ontwikkelen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/