secundair logo knw 1

De opmars van uitheemse waterplanten lijkt onstuitbaar. Zo komt de grote waternavel 150 keer zo vaak voor als in 1990. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het is een bekend en kostbaar probleem voor waterschappen: sloten en beken die verstopt raken door waterplanten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkwamen. Dat wordt nog maar eens bevestigd door de informatie van het CBS. Volgens het statistiekbureau hebben invasieve exoten - uitheemse plantensoorten die zich snel vermeerderen - zich de afgelopen decennia sterk verspreid in stilstaande en langzaam stromende wateren. Ze verdringen inheemse planten en belemmeren soms de doorstroming van water.

De problemen worden vooral veroorzaakt door de grote waternavel, het parelvederkruid en de watercrassula. Zij werden vroeger vaak door mensen voor hun eigen vijver aangeschaft en zijn daarna in de natuur terechtgekomen. Inmiddels is de verkoop van deze woekerende uitheemse plantensoorten verboden, maar de schade lijkt al geleden. De grote waternavel komt zelfs 150 keer zo veel voor in wateren als in 1990 en het parelvederkruid twaalf keer.

Het CBS signaleert dat ook op land de verspreiding van uitheemse plantensoorten is toegenomen, zij het minder sterk dan in water. Voorbeelden zijn de gele maskerbloem en de Canadese kornoelje. Invasieve exoten komen nu voor in ruim 160 kilometerhokken (gebieden van een kilometer bij een kilometer). Tot midden jaren negentig ging het om minder dan 30 kilometerhokken.

Meer cijfers en informatie zijn te vinden in het Compendium voor de Leefomgeving en op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.