secundair logo knw 1

Ontwerp nieuw innamepompstation Bergsche Maas

Waterbedrijf Evides investeert dit jaar naar verwachting 120 miljoen euro. Dat is flink meer dan in 2018 en 2017, toen het waterbedrijf respectievelijk 97,5 miljoen en 92,1 miljoen euro uitgaf aan investeringsprojecten. Het waterbedrijf investeert in waterkwaliteit en versnelde vervangingen om efficiëntievoordelen te realiseren, maar dit jaar staat vooral in het teken van twee grote projecten: de bouw van het innamestation Bergsche Maas en de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek (CAB).

Voor beide projecten zijn vorig jaar de vergunningen rondgekomen, zo staat in het jaarverslag over 2018. Het innamestation Bergsche Maas is een project van het drinkwaterbedrijf, de CAB wordt gerealiseerd door dochteronderneming Evides Industriewater.

Met de bouw van het innamestation Bergsche Maas vergroot Evides zijn innamecapaciteit voor de bevoorrading van de Biesboschbekkens. “En daarmee ook onze leveringszekerheid”, schrijft Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedrijf in het jaarverslag. De bekkens bewezen hun waarde in het droge versIagjaar 2018. "We hadden voldoende water beschikbaar voor alle klanten", schrijft Ottolini.

Groot belang
Het op peil houden van de voorraden in de Biesboschbekkens is van groot belang voor de productie van voldoende drink- en industriewater. “Daarom willen wij snel Maaswater kunnen innemen, wanneer de kwaliteit ervan voldoet aan onze eisen”, aldus het jaarverslag. Om die reden wordt Nederlands grootste innamepompstation voor de productie van drinkwater gebouwd met een innamecapactieit van 24 kuub per seconde. 

In dat kader is het waterbedrijf in 2018 ook begonnen met het verbeteren van de morfologie van spaarbekken De Gijster. “Hiermee bevorderen we het zuiverende effect van het bekken en kunnen we netto meer water op voorraad houden.”

De landbouwwaterleiding die vanuit de bekkens in de Biesbosch naar Midden-Zeeland loopt heeft tijdens de droge zomer op volle capaciteit landbouwwater geleverd, schrijft het bedrijf. “De ingebruikname van pompstation Oranjezon in juni zorgde ervoor dat we, ondanks de grote piek in het watergebruik tijdens het toeristenseizoen, de druk in Walcheren op peil konden houden.”

CAB
Dochteronderneming Evides Industriewater, die met het programma 'Water Without Waste' flink inzet op het reduceren van de water- en CO2-voetafdruk, kreeg vorig jaar de vergunningen rond voor de bouw van de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek. De bouw daarvan moet ook dit jaar beginnen. Dat is later dan voorzien, want de start stond in 2018 op de agenda. Het bedrijf schuift de voorziene investeringsuitgaven deels door naar 2019 en 2020.


Het project omvat de bouw van een nieuwe afvalwaterzuivering en een persriool, waarop verschillende bedrijven uit de omgeving kunnen aansluiten. “De capaciteit is voldoende om het afvalwater van een groot aantal bedrijven uit de omgeving te verwerken, toekomstige groei op te vangen en eventuele pieken in afvalwater te bufferen”, aldus het jaarverslag.

Het waterbedrijf is qua vernieuwingen ook bezig met de ontwikkeling van een ‘nieuw toekomstgericht zuiveringsconcept’ voor de productielocatie Baanhoek. Met een ‘realistische en robuuste zuivering’ wil het bedrijf alle uitdagingen in het drinkwaterzuiveringsproces te lijf gaan.

Netto-resultaat
In 2018 realiseerde het drinkwaterbedrijf een netto-resultaat van € 22,7 miljoen. De industriewateractiviteiten leverden een resultaat op van € 19,7 miljoen. Het geconsolideerde resultaat van 42,4 miljoen was 4,9 miljoen euro lager dan in 2017.

‘Solide resultaten’, schrijft directeur Ottolini in het jaarverslag. De netto-omzet bedroeg 299 miljoen euro, €1,8 miljoen meer dan in 2017.

In totaal leverde Evides in 2018 158,8 miljoen kubieke meter drinkwater. Dat is 4 miljoen kubieke meter meer dan in 2017 en 2 miljoen meer dan in 2016.

95,1 miljoen kubieke meter water werd geleverd voor industrieel gebruik, dat is 1,8 miljoen kubieke meter minder dan in 2017 en bijna evenveel als in 2016 (95,4).

Daarnaast verwerkte Evides 1.491.000 vervuilingseenheden in de afvalwaterzuivering, een stijging van 34.000 v.e. en dat is in lijn met de jaren daarvoor.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).