0
0
0
s2smodern

Waterbedrijf Evides investeert dit jaar naar verwachting 120 miljoen euro. Dat is flink meer dan in 2018 en 2017, toen het waterbedrijf respectievelijk 97,5 miljoen en 92,1 miljoen euro uitgaf aan investeringsprojecten. Het waterbedrijf investeert in waterkwaliteit en versnelde vervangingen om efficiëntievoordelen te realiseren, maar dit jaar staat vooral in het teken van twee grote projecten: de bouw van het innamestation Bergsche Maas en de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek (CAB).

Voor beide projecten zijn vorig jaar de vergunningen rondgekomen, zo staat in het jaarverslag over 2018. Het innamestation Bergsche Maas is een project van het drinkwaterbedrijf, de CAB wordt gerealiseerd door dochteronderneming Evides Industriewater.

Met de bouw van het innamestation Bergsche Maas vergroot Evides zijn innamecapaciteit voor de bevoorrading van de Biesboschbekkens. “En daarmee ook onze leveringszekerheid”, schrijft Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedrijf in het jaarverslag. De bekkens bewezen hun waarde in het droge versIagjaar 2018. "We hadden voldoende water beschikbaar voor alle klanten", schrijft Ottolini.

Groot belang
Het op peil houden van de voorraden in de Biesboschbekkens is van groot belang voor de productie van voldoende drink- en industriewater. “Daarom willen wij snel Maaswater kunnen innemen, wanneer de kwaliteit ervan voldoet aan onze eisen”, aldus het jaarverslag. Om die reden wordt Nederlands grootste innamepompstation voor de productie van drinkwater gebouwd met een innamecapactieit van 24 kuub per seconde. 

In dat kader is het waterbedrijf in 2018 ook begonnen met het verbeteren van de morfologie van spaarbekken De Gijster. “Hiermee bevorderen we het zuiverende effect van het bekken en kunnen we netto meer water op voorraad houden.”

De landbouwwaterleiding die vanuit de bekkens in de Biesbosch naar Midden-Zeeland loopt heeft tijdens de droge zomer op volle capaciteit landbouwwater geleverd, schrijft het bedrijf. “De ingebruikname van pompstation Oranjezon in juni zorgde ervoor dat we, ondanks de grote piek in het watergebruik tijdens het toeristenseizoen, de druk in Walcheren op peil konden houden.”

CAB
Dochteronderneming Evides Industriewater, die met het programma 'Water Without Waste' flink inzet op het reduceren van de water- en CO2-voetafdruk, kreeg vorig jaar de vergunningen rond voor de bouw van de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek. De bouw daarvan moet ook dit jaar beginnen. Dat is later dan voorzien, want de start stond in 2018 op de agenda. Het bedrijf schuift de voorziene investeringsuitgaven deels door naar 2019 en 2020.


Het project omvat de bouw van een nieuwe afvalwaterzuivering en een persriool, waarop verschillende bedrijven uit de omgeving kunnen aansluiten. “De capaciteit is voldoende om het afvalwater van een groot aantal bedrijven uit de omgeving te verwerken, toekomstige groei op te vangen en eventuele pieken in afvalwater te bufferen”, aldus het jaarverslag.

Het waterbedrijf is qua vernieuwingen ook bezig met de ontwikkeling van een ‘nieuw toekomstgericht zuiveringsconcept’ voor de productielocatie Baanhoek. Met een ‘realistische en robuuste zuivering’ wil het bedrijf alle uitdagingen in het drinkwaterzuiveringsproces te lijf gaan.

Netto-resultaat
In 2018 realiseerde het drinkwaterbedrijf een netto-resultaat van € 22,7 miljoen. De industriewateractiviteiten leverden een resultaat op van € 19,7 miljoen. Het geconsolideerde resultaat van 42,4 miljoen was 4,9 miljoen euro lager dan in 2017.

‘Solide resultaten’, schrijft directeur Ottolini in het jaarverslag. De netto-omzet bedroeg 299 miljoen euro, €1,8 miljoen meer dan in 2017.

In totaal leverde Evides in 2018 158,8 miljoen kubieke meter drinkwater. Dat is 4 miljoen kubieke meter meer dan in 2017 en 2 miljoen meer dan in 2016.

95,1 miljoen kubieke meter water werd geleverd voor industrieel gebruik, dat is 1,8 miljoen kubieke meter minder dan in 2017 en bijna evenveel als in 2016 (95,4).

Daarnaast verwerkte Evides 1.491.000 vervuilingseenheden in de afvalwaterzuivering, een stijging van 34.000 v.e. en dat is in lijn met de jaren daarvoor.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.