0
0
0
s2smodern
De Europese Unie gaat gebruik van gezuiverd afvalwater in de landbouw toestaan. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese lidstaten bereikten deze week een akkoord over regelgeving en de kwaliteitseisen waar het effluent aan moet voldoen. 
 

Dat meldt de Europese Unie. De nieuwe regels, die in mei 2018 door de Commissie zijn voorgesteld, stellen minimale kwaliteitseisen aan gezuiverd stedelijk afvalwater zodat het geschikt is voor hergebruik in de landbouw en de voedselveiligheid is gewaarborgd, aldus de EU.

Op dit moment wordt in een aantal lidstaten van de EU gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor irrigatie van gewassen al toegestaan op basis van eigen kwaliteitsnormen. In veel landen gebeurt dat niet. Ook zijn er in de nodige lidstaten twijfels over de kwaliteit van land- en tuinbouwproducten uit landen waar hergebruik van effluent is toegestaan in de landbouw.

Scepsis

Ook in Nederland is er de nodige scepsis. Rwzi-effluent bevat ook na zuivering de nodige milieuvreemde stoffen. Meest omstreden zijn de medicijnresten, maar het gaat ook om nanoplastics, bestrijdingsmiddelen en hormonen.

Door harmonisatie van de regelgeving en strenge kwaliteitseisen in de hele EU zal hergebruik van effluent flink toenemen, is de verwachting in Brussel. Elk gewas voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen, ongeacht de herkomst van het water dat wordt gebruikt in de teelt, zo wordt gesteld.

“De strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen die we nu hebben afgesproken, zorgen ervoor dat gezuiverd afvalwater zonder twijfels over voedselveiligheid kan worden hergebruikt”, zegt de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD). 

Circulaire economie
Hergebruik van effluent past in het actieplan voor de circulaire economie van de Europese Commissie. Boeren zullen bovendien beter in staat zijn om droogte als gevolg van de klimaatverandering het hoofd te bieden als ze hun gewassen kunnen irrigeren met gezuiverd afvalwater. In Nederland dreigt droogte de landbouw op de hogere zandgronden in het oosten en zuiden structureel in de problemen te brengen.

Europees Commissaris Virginijus Sinkevičius van Milieu spreekt van een ‘krachtig instrument’. “Samen met waterbesparings- en efficiëntiemaatregelen kan het gebruik van teruggewonnen water in de landbouwsector een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van waterstress en droogte, terwijl de veiligheid van onze burgers volledig wordt gewaarborgd.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.