0
0
0
s2smodern

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt Evides Waterbedrijf een lening van € 190 miljoen om het waterdistributienetwerk toekomstbestendig te maken. Het krediet is bedoeld als ondersteuning voor de financiering van het investeringsprogramma 2020-2024 van het waterbedrijf, schrijft de bank.

Het is de tweede keer dat de EIB geld leent aan Evides. Tussen 2014 en 2018 ging het om een bedrag van € 175 miljoen.
De nieuwe lening is vooral gericht op het herstel en de verbetering van productie-installaties, opslagfaciliteiten en pompstations, schrijft de investeringsbank in een toelichting.

“De lening ondersteunt investeringen om de kwaliteit en functionaliteit van de waterbehandelings- en distributiefaciliteiten te verbeteren en zal de veerkracht van de oppervlaktewatervoorziening vergroten tijdens lange perioden van extreme weersomstandigheden die in de toekomst worden voorzien, zoals frequentere en langduriger droogteperiodes.”

Strategische koers
Voor Evides is 2020 het vierde en laatste jaar van de Strategische Koers 2017-2021, zo staat in het jaarverslag van het waterbedrijf over 2019. Dit jaar richt het zich op een herijking van de koers. “Voor het opstellen van de Strategische koers 2021-2025 zullen we ons opnieuw laten inspireren door de ontwikkelingen in de wereld en onze omgeving”, aldus het jaarverslag.

Hoewel de herijking van de strategische koers dus nog moet plaatshebben, heeft het bedrijf voor de komende jaren in ieder geval de opgave om te investeren in een duurzame bedrijfsvoering, want in 2025 wil het zowel energie- als CO2-neutraal zijn.

Verder moet in 2022 de oplevering van het nieuwe hoofdkantoor plaatshebben en wordt momenteel gebouwd aan het nieuwe innamestation Bergsche Maas, een investering om de leveringszekerheid van drinkwater en de toenemende vraag naar drink- en industriewater in de toekomst te garanderen.

Omzet
Vorig jaar leverde Evides 158,2 miljoen kubieke meter drinkwater en 95,1 miljoen kubieke meter water voor industrieel gebruik, aldus het jaarverslag. De netto-omzet bedroeg € 305,7 miljoen (2018: € 299 miljoen), de resultaten voor drinkwater- en industriewateractiviteiten bedroegen respectievelijk € 25,4 miljoen en € 18,5 miljoen. 
Evides levert onder meer drinkwater aan 2,5 miljoen mensen in het zuiden van Zuid-Holland en de provincie Zeeland. 

De EIB verstrekt namens de Europese Unie langlopende leningen voor investeringen die bijdragen aan EU-beleidsdoelstellingen, zoals duurzame groei en banencreatie. In de afgelopen jaren heeft de bank met enige regelmaat kredieten uitgezet in de Nederlandse watersector, zowel bij waterschappen als drinkwaterbedrijven. Vorig jaar tekende Waterschap Rivierenland een financieringsovereenkomst voor € 100 miljoen.

 

LEES OOK
H2O-artikel over kredietverstrekking van de EIB aan Rivierenland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.