De Europese Commissie komt met een nieuwe natuurherstelwet die een einde moet maken aan de verslechtering van ecosystemen in water- en groene gebieden. De  commissie zet voorts in op halvering van het pesticidengebruik in 2030 ten opzichte van 2016. Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde vandaag de plannen.

De natuurherstelwet is de allereerste wetgeving die expliciet gericht is op het herstel van de natuur in Europa, schrijft de commissie. De wet is gericht op herstel van ‘waterrijke gebieden, rivieren, bossen, graslanden, mariene ecosystemen en stedelijke milieus in de EU’ en geldt als aanvulling op bestaande wetgeving.

De lidstaten krijgen te maken met juridisch bindende doelstellingen voor natuurherstel in ecosystemen. Prioriteit krijgen de systemen die koolstof opslaan en de gevolgen van natuurrampen zoals overstromingen voorkomen of beperken.

Zo zet de commissie onder meer in op het herstel en vernatting van gedraineerde veengebieden die voor de landbouw worden gebruikt en in turfwinningsgebieden. Ook moet in 2030 ten minste 25.000 km aan rivieren zijn omgevormd tot vrij stromende rivieren.

Pesticiden
Halvering van de hoeveelheid pesticiden in 2030 is een opgave voor de gehele Europese Unie. De bijdrage van EU-landen is afhankelijk van het gebruik van pesticiden in de afgelopen jaren. Voor Nederland komt dat naar verwachting neer op een reductie van 50 procent. De EU-landen moeten jaarlijks aan Brussel rapporteren.

Naast de nieuwe reductiedoelen wil de commissie ook een algeheel verbod op het gebruik van pesticides in ‘kwetsbare gebieden’, zoals stadsparken, speeltuinen en in de omgeving van scholen en sportvelden.

De pesticideregels zijn het eerste concrete uitvloeisel van de zogeheten ‘Boer tot Bord-strategie’, bedoeld om de landbouw te vergroenen. De nu aangekondigde reductieopgave komt vooral terecht op het bord van de boeren, die vrezen dat beperking van het gebruik van bestrijdingsmiddelen leidt tot opbrengstverliezen. Ze verzetten zich dan ook tegen de maatregelen. Ander argument dat wordt gebruikt tegen invoering van de maatregelen is de onzekerheid over de wereldwijde voedselproductie als gevolg van de Russische inval in Oekraïne en geopolitieke spanningen.

Uitstel
Een en ander leidde al tot uitstel van de plannen die in maart zouden worden gepresenteerd, maar volgens Timmermans moeten de maatregelen er nu toch echt komen. “70 procent van de grond is niet in goede gezondheid. 80 procent daarvan is landbouwgrond. Dus het is voor de bestaanszekerheid van de boeren op de langere termijn belangrijk dat die grond weer gezond wordt”, zei hij tegen de NOS.

De commissie benadrukt dat boeren volledig gecompenseerd worden gedurende een overgangsperiode van vijf jaar, waarin ze moeten overstappen van chemische middelen naar een meer ‘geïntegreerde plaagbestrijding’ met biologisch bestrijdingsmiddelen en toepassing van precisielandbouw. Daarvoor worden de begrotingsregels aangepast.

Het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten moeten nog instemmen met de voorstellen. Dat moet in het najaar gebeuren. De verwachting is dat de nieuwe regels op zijn vroegst in 2024 ingaan.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!