0
0
0
s2sdefault

In de strijd tegen het coronavirus Sars-Cov-2 roept de Europese Commissie alle lidstaten op hun rioolwater voortaan op virussen te testen. Analyse van afvalwater moet systematisch worden geïntegreerd in nationale teststrategieën om het virus op te sporen, aldus de Commissie. 

Virginijus Sinkevicius 180 vk Virginijus SinkeviciusDat zei Virginijus Sinkevicius, commissaris voor milieu, zondag tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. "Het is van cruciaal belang dat de EU-landen zo snel mogelijk doeltreffende systemen opzetten om het afvalwater te monitoren en ervoor zorgen dat de relevante gegevens onmiddellijk ter beschikking worden gesteld van de gezondheidsautoriteiten", zei hij.

Alle beschikbare middelen moeten worden ingezet om het virus en zijn mutanten op te sporen, aldus Sinkevicius: "Het monitoren van afvalwater kan een kosteneffectieve, snelle en betrouwbare bron van informatie zijn over de verspreiding van het virus en zijn varianten onder de bevolking."

In de visie van de Europese Commissie moet binnen enkele maanden een systeem voor de controle van afvalwater kunnen worden opgezet. Steden en gemeenten zouden twee monsters per week moeten nemen, aldus Sinkevicius. "Deze monsters moeten regelmatig worden geanalyseerd, bij voorkeur twee keer per maand", aldus de EU-commissaris uit Litouwen.

Nederland
In verschillende lidstaten wordt het rioolwater al onderzocht op aanwezigheid van RNA-deeltjes van het virus. Nederland is daar vorig jaar aan het begin van de pandemie mee begonnen. In hoog tempo werd het rioolwateronderzoek uitgebreid naar alle 314 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland. 

Bij driekwart van de rwzi’s worden nu twee of meer monsters per week genomen, aldus de Unie van Waterschappen. De frequentie wordt verder opgevoerd naar een dagelijkse monsterafname bij elke rioolwaterzuivering. Een controle met minder frequente metingen, waar de Europese Commissie nu op inzet, wordt niet accuraat genoeg geacht als het gaat om vroegtijdige waarschuwing. Hoe intensiever de deeltjes worden gemonitord, hoe beter. De verwachting is dat dagelijkse meting op de Nederlandse rwzi's tegen het eind van het jaar logistiek mogelijk is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de waterschappen sloten vorig maand de deal om het onderzoek naar sporen van het coronavirus in het rioolwater de komende vijf jaar voort te zetten. Ook gaan ze de mogelijkheid verkennen om onder andere medicijn- en drugsresten, microplastics en bestrijdingsmiddelen te meten. Dan kan het rioolwater dienen als een soort graadmeter voor de gezondheid van de bevolking.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Onderzoek naar coronavirus in rioolwater gaat nog jaren door
H2O Actueel: Waterschappen gaan rioolwater dagelijks meten voor coronadashboard

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.