secundair logo knw 1

De Europese Commissie beperkt de verkoop en het gebruik van undecafluorohexanoic acid  (PFHxA), een stof die behoort tot de per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Deze beperking is een belangrijke stap voorwaarts in het terugdringen van PFAS-emissies, aldus de Commissie. 

De maatregel wordt opgelegd in het kader van de REACH-verordening, de EU-wetgeving inzake chemische stoffen.

PFHxA wordt gebruikt als alternatief voor een ander reeds verboden PFAS, perfluoroctaanzuur (PFOA), en is evenals andere PFAS zeer persistent en mobiel in water. Het gebruik ervan vormt in bepaalde producten een onaanvaardbaar risico voor de menselijke gezondheid en het milieu, schrijft de Commissie, die zich voor de maatregel baseert op wetenschappelijke beoordeling door de ECHA comités.

Het besluit, schrijft de Commissie, staat los van het mogelijke verbod voor de hele PFAS-groep die het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) aan het beoordelen is naar aanleiding van een voorstel uit 2023 van vijf Europese landen, waaronder Nederland.

De beperking van het gebruik van PFHxA gaat niet meteen in. Er geldt een overgangsperiode van 18 maanden tot 5 jaar, afhankelijk van het gebruik. Die tijd geeft producenten de gelegenheid over te stappen op veiligere alternatieven.

De beperking verbiedt de verkoop en het gebruik van PFHxA en PFHxA-gerelateerde stoffen in consumententextiel (zoals regenjassen), voedselverpakkingen (zoals pizzadozen), verzorging, (zoals waterafstotende sprays), cosmetica (zoals huidverzorgingsproducten) en in sommige toepassingen van blusschuim, zoals voor training en testen. 

Er komt geen restrictie op andere toepassingen van PFHxA, zoals in halfgeleiders, batterijen of brandstofcellen voor groene waterstof.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.