Het Waterschapshuis en STOWA participeren in PCP-WISE. Dit project van de Europese Commissie daagt marktpartijen uit om producten te ontwikkelen voor Europees waterbeheer op basis van satelliet aardobservatie. Er is ruim achttien miljoen euro beschikbaar voor de komende drie jaar.
“Klimaatverandering zorgt voor uitdagingen op het gebied van waterbeheer en die houden niet op bij de landsgrenzen”, schetst Casper de Brouwer van het Waterschapshuis. “Met die gedachte als achtergrond heeft de Europese Commissie PCP-WISE opgezet.”
Casper de BrouwerWISE staat voor ‘Watermanagement Innovation from Space for European climate resilience’ en PCP voor ‘Pre-Commercial Procurement’, het proces om marktpartijen te stimuleren met oplossingen in het waterbeheer te komen. “Zo’n PCP proces wordt ingezet om innovatieve producten te stimuleren. Anders gezegd: als er behoefte is aan producten die nog niet bestaan.”
“Het kernidee van PCP-WISE is dat satellietwaarnemingen, in combinatie met veldmetingen, hydrologische modellen, weersvoorspellingen en AI belangrijke informatie bieden over de toestand en ontwikkeling van het water-bodem-vegetatie-systeem”, legt De Brouwer uit. “Maar hoewel er op landelijk niveau al interessante initiatieven zijn, is er geen product dat dit op Europese schaal kan en juist dat is belangrijk voor een goed, grensoverschrijdend waterbeheer. Denk aan wat er in Limburg een paar jaar geleden is gebeurd.”
De belangrijkste doelstelling van PCP-WISE is dan ook om te komen tot een informatievoorziening dat het bodemvochtgehalte en grondwaternivo tot 1,5 meter diepte dagelijks weergeeft en daarmee de kans op droogte en wateroverlast, met de bijbehorende impact, kan identificeren. “Daarmee moet het product waterbeheerders ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen en maatregelen tijdens een crisissituatie.”
PCP-WISE gaat de komende maanden proactief marktpartijen benaderen via een Open Markt Consultatie die vanaf midden april start. Consortia die willen inschrijven kunnen reageren in de periode september – december. “Daarna volgt een beoordelingsfase. Uiteindelijk hopen we met vijf ideeën aan de slag te gaan.”
De geselecteerde productideeën lopen vervolgens meerdere PCP-fasen door. “Daarbij zullen we, onder andere geholpen door de Universiteit Twente, steeds doorselecteren zodat er uiteindelijk één of maximaal twee producten overblijven met een Technical Readiness niveau van TRL8. Dat hele proces zal begin 2027 moeten afgerond.”