0
0
0
s2sdefault

Op zes Europese kustlocaties zijn vorig jaar proeftuinen ingericht om oplossingen voor een waterslimme samenleving te ontwikkelen en te demonstreren. De ontwikkelde technologieën en software tools uit deze ‘living labs’ worden sinds kort gepresenteerd via een kennisportaal.

De zes proeftuinen zijn opgezet vanuit het Europese onderzoeksproject B-WaterSmart. Binnen de ‘living labs’ moeten ervaringen worden opgedaan en strategieën ontwikkeld rondom watervragen in de kustgebieden.

Om succesverhalen te delen en betrokken partijen de kans te geven met elkaar in gesprek te gaan, is nu een Kennisportaal voor Circulaire Economie (CE) en water-slimme oplossingen uitgebracht. “Passend bij de filosofie van B-WaterSmart hebben we gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. De eerste versie van deze kennisbank is ontwikkeld door het Horizon2020 NextGen-project”, zegt Geertje Pronk van KWR, die als projectmanager bij de B-WaterSmart proeftuinen betrokken is.

Volgens Pronk heeft het B-WaterSmart-project het bestaande platform verbeterd door functionaliteiten en inhoud toe te voegen. “Er kan kennis gepresenteerd worden over waterslimme oplossingen en circulaire economie die in de proeftuinen is opgedaan. Ook is er een toolbox om oplossingen te beoordelen en verbeteren.”

Het platform bevat ook een marktplaats. Die is bedoeld om praktijkvoorbeelden te delen en de implementatie van waterslimme oplossingen te bevorderen. “Via de marktplaats, die alleen voor geregistreerde gebruikers toegankelijk is, willen we de partijen heel direct aan elkaar verbinden. Het is een plek om van elkaar te leren en mogelijke oplossingen voor jouw specifieke situatie te filteren.”

De kennisbank, toolbox en marktplaats zijn niet alleen bedoeld voor deelnemers aan de proeftuinen, stelt Pronk. “Juist niet. Het platform is bijvoorbeeld ook bedoeld voor al dan niet commerciële aanbieders van oplossingen. We willen dat de ervaringen uit de living labs ook nuttige informatie oplevert voor anderen. Denk daarbij aan nutsbedrijven, overheden of industrieën die op zoek zijn naar slimme, circulaire oplossingen.”

 

MEER INFORMATIE
Interactief kennisportaal B-WaterSmart
H2O-bericht: Europese proeftuinen moeten waterslimme samenleving dichterbij brengen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.