secundair logo knw 1

De zes locaties van de 'B-watersmart living labs'

Op zes Europese kustlocaties zijn vorig jaar proeftuinen ingericht om oplossingen voor een waterslimme samenleving te ontwikkelen en te demonstreren. De ontwikkelde technologieën en software tools uit deze ‘living labs’ worden sinds kort gepresenteerd via een kennisportaal.

De zes proeftuinen zijn opgezet vanuit het Europese onderzoeksproject B-WaterSmart. Binnen de ‘living labs’ moeten ervaringen worden opgedaan en strategieën ontwikkeld rondom watervragen in de kustgebieden.

Om succesverhalen te delen en betrokken partijen de kans te geven met elkaar in gesprek te gaan, is nu een Kennisportaal voor Circulaire Economie (CE) en water-slimme oplossingen uitgebracht. “Passend bij de filosofie van B-WaterSmart hebben we gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. De eerste versie van deze kennisbank is ontwikkeld door het Horizon2020 NextGen-project”, zegt Geertje Pronk van KWR, die als projectmanager bij de B-WaterSmart proeftuinen betrokken is.

Volgens Pronk heeft het B-WaterSmart-project het bestaande platform verbeterd door functionaliteiten en inhoud toe te voegen. “Er kan kennis gepresenteerd worden over waterslimme oplossingen en circulaire economie die in de proeftuinen is opgedaan. Ook is er een toolbox om oplossingen te beoordelen en verbeteren.”

Het platform bevat ook een marktplaats. Die is bedoeld om praktijkvoorbeelden te delen en de implementatie van waterslimme oplossingen te bevorderen. “Via de marktplaats, die alleen voor geregistreerde gebruikers toegankelijk is, willen we de partijen heel direct aan elkaar verbinden. Het is een plek om van elkaar te leren en mogelijke oplossingen voor jouw specifieke situatie te filteren.”

De kennisbank, toolbox en marktplaats zijn niet alleen bedoeld voor deelnemers aan de proeftuinen, stelt Pronk. “Juist niet. Het platform is bijvoorbeeld ook bedoeld voor al dan niet commerciële aanbieders van oplossingen. We willen dat de ervaringen uit de living labs ook nuttige informatie oplevert voor anderen. Denk daarbij aan nutsbedrijven, overheden of industrieën die op zoek zijn naar slimme, circulaire oplossingen.”

 

MEER INFORMATIE
Interactief kennisportaal B-WaterSmart
H2O-bericht: Europese proeftuinen moeten waterslimme samenleving dichterbij brengen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John