secundair logo knw 1

Ngo's zijn de Europese campagne StandUp4Water gestart, met speciale aandacht voor de positie van vrouwen I foto: Manfred Matz / SIWI

Een aantal kandidaten voor het Europarlement gaat zich als ambassadeur inzetten voor het duurzame ontwikkelingsdoel van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen. Daarvoor hebben zij een belofte ondertekend.

Dat deden zes kandidaat-Europarlementariërs vandaag bij een door Stichting Simavi georganiseerd verkiezingsdebat. Eerder zetten enkele andere kandidaten al hun handtekening, waaronder de lijsttrekkers van D66, GroenLinks en SP. Simavi houdt samen andere ngo's in de EU de campagne StandUp4Water, in aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei. De campagne wordt gecoördineerd door Women for Water, WaterAid in Brussel en European Pact for Water.

Simavi wil zorgen voor een betere gezondheid voor kwetsbare mensen - vooral meisjes en vrouwen - in ontwikkelingslanden. Hiervoor is het zesde duurzame ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties (SDG6) van groot belang. Helpen met water- en sanitatievoorzieningen is vaak de beste manier om gezondheidswinst te boeken, stelt Simavi. Zo beschikken 2,3 miljard mensen op dit moment niet over normale sanitatie, zoals een toilet.

In de campagne StandUp4Water worden kandidaten voor het Europese Parlement gevraagd om zich in te zetten voor dit doel als zij worden gekozen. De oproep wordt breed gesteund, zegt Jeroom Remmers van Simavi. “Niet alleen Europarlementariërs in ons land maar ook in onder meer Denemarken, Frankrijk, Ierland en Italië hebben beloofd om als ambassadeur op te treden.”

De nieuwbakken Nederlandse ambassadeurs willen zich hard maken voor voldoende leiderschap van de Europese Commissie. “Toegang tot water is een mensenrecht!”, motiveert Samira Rafaela (D66) haar deelname. “Nu worden Dirk Jan Koch 180 vkDirk Jan Kochcruciale rechten ontnomen.” Van Dirk Jan Koch (GroenLinks) mag de belofte nog wel wat ambitieuzer. “We zien dat veel Nederlandse en Europese bedrijven een negatieve impact hebben op de toegang tot water. Bijvoorbeeld mijnbouw en tuinbouw die het water vervuilen of te veel water onttrekken. Juist onze Europese bedrijven moeten zich goed gedragen.”

De Europarlementariërs kunnen onder meer vragen over de ondersteuning van SDG6 aan de Europese Commissie stellen en met resoluties komen. Remmers wijst erop dat iets vergelijkbaars al in de Tweede Kamer gebeurt. “Corrie van Brenk van 50Plus en Chris Stoffer van SGP die bij Rijkswaterstaat heeft gewerkt, zijn hier de ambassadeurs. Zij zetten zich actief in voor het doel.”

De Europese Unie is samen met de lidstaten de grootste donor op dit terrein, vertelt Remmers. “Nederland draagt alleen al 90 miljoen euro bij.” Het bedrag voor SDG6 dreigt echter in de meerjarenbegroting van de EU voor de periode 2021-2017 omlaag te gaan.

Dat heeft volgens Remmers te maken met de uittreding van Groot-Brittannië en het feit dat een aantal landen minder aan dit doel wil besteden. “Klimaat heeft de hoogste prioriteit en daarbij sneeuwt water wat onder. Wij willen dat het budget op peil blijft, al is dit eigenlijk onvoldoende. Om het duurzame ontwikkelingsdoel in 2030 te halen zou de financiering met een factor drie omhoog moeten gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Campagne StandUp4Water
Website Simavi

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.