secundair logo knw 1

Ngo's zijn de Europese campagne StandUp4Water gestart, met speciale aandacht voor de positie van vrouwen I foto: Manfred Matz / SIWI

Een aantal kandidaten voor het Europarlement gaat zich als ambassadeur inzetten voor het duurzame ontwikkelingsdoel van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen. Daarvoor hebben zij een belofte ondertekend.

Dat deden zes kandidaat-Europarlementariërs vandaag bij een door Stichting Simavi georganiseerd verkiezingsdebat. Eerder zetten enkele andere kandidaten al hun handtekening, waaronder de lijsttrekkers van D66, GroenLinks en SP. Simavi houdt samen andere ngo's in de EU de campagne StandUp4Water, in aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei. De campagne wordt gecoördineerd door Women for Water, WaterAid in Brussel en European Pact for Water.

Simavi wil zorgen voor een betere gezondheid voor kwetsbare mensen - vooral meisjes en vrouwen - in ontwikkelingslanden. Hiervoor is het zesde duurzame ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties (SDG6) van groot belang. Helpen met water- en sanitatievoorzieningen is vaak de beste manier om gezondheidswinst te boeken, stelt Simavi. Zo beschikken 2,3 miljard mensen op dit moment niet over normale sanitatie, zoals een toilet.

In de campagne StandUp4Water worden kandidaten voor het Europese Parlement gevraagd om zich in te zetten voor dit doel als zij worden gekozen. De oproep wordt breed gesteund, zegt Jeroom Remmers van Simavi. “Niet alleen Europarlementariërs in ons land maar ook in onder meer Denemarken, Frankrijk, Ierland en Italië hebben beloofd om als ambassadeur op te treden.”

De nieuwbakken Nederlandse ambassadeurs willen zich hard maken voor voldoende leiderschap van de Europese Commissie. “Toegang tot water is een mensenrecht!”, motiveert Samira Rafaela (D66) haar deelname. “Nu worden Dirk Jan Koch 180 vkDirk Jan Kochcruciale rechten ontnomen.” Van Dirk Jan Koch (GroenLinks) mag de belofte nog wel wat ambitieuzer. “We zien dat veel Nederlandse en Europese bedrijven een negatieve impact hebben op de toegang tot water. Bijvoorbeeld mijnbouw en tuinbouw die het water vervuilen of te veel water onttrekken. Juist onze Europese bedrijven moeten zich goed gedragen.”

De Europarlementariërs kunnen onder meer vragen over de ondersteuning van SDG6 aan de Europese Commissie stellen en met resoluties komen. Remmers wijst erop dat iets vergelijkbaars al in de Tweede Kamer gebeurt. “Corrie van Brenk van 50Plus en Chris Stoffer van SGP die bij Rijkswaterstaat heeft gewerkt, zijn hier de ambassadeurs. Zij zetten zich actief in voor het doel.”

De Europese Unie is samen met de lidstaten de grootste donor op dit terrein, vertelt Remmers. “Nederland draagt alleen al 90 miljoen euro bij.” Het bedrag voor SDG6 dreigt echter in de meerjarenbegroting van de EU voor de periode 2021-2017 omlaag te gaan.

Dat heeft volgens Remmers te maken met de uittreding van Groot-Brittannië en het feit dat een aantal landen minder aan dit doel wil besteden. “Klimaat heeft de hoogste prioriteit en daarbij sneeuwt water wat onder. Wij willen dat het budget op peil blijft, al is dit eigenlijk onvoldoende. Om het duurzame ontwikkelingsdoel in 2030 te halen zou de financiering met een factor drie omhoog moeten gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Campagne StandUp4Water
Website Simavi

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.