secundair logo knw 1

CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik (CDA) vindt dat de Europese Commissie meer vaart moet maken met de aanpak van medicijnresten in water. ‘We wachten al vele jaren vergeefs op een EU-strategie.’

Schreijer-Pierik deed haar oproep aan de EU afgelopen gisteren (woensdag 29 november). “Overheden van EU-lidstaten, burgers, farmaceuten, waterschappen, waterzuiveringsbedrijven en andere belanghebbenden wachten al vele jaren vergeefs op een strategie van de Europese Unie voor medicijnresten in water. Het is nu tijd voor Europe om eindelijk meer duidelijkheid te geven en de wettelijke verplichtingen na te komen met een krachtig plan van aanpak.”

Uit de Europese stroomgebieden van onder meer de Maas en de Rijn stroomt jaarlijks honderd ton aan geneesmiddelen de Nederlandse rivierendelta en de Noorzee in. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituten KWR en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Het RIVM schat dat jaarlijks 140 ton aan medicijnresten in het oppervlaktewater stroomt via de riolen van woonwijken, zorginstellingen en ziekenhuizen.

Schreijer-Pierik noemt de medicijnverontreiniging een “nauwelijks bekende, niet actief gemonitorde en te weinig in kaart gebrachte bedreiging voor het watermilieu en voor dieren en organismen die in het water leven. In de toekomst kan dat ook risico’s opleveren voor de volksgezondheid en de drinkwaterwinning.

De evaluatie van de EU-waterwetgeving, die de komende twee jaar plaatsvindt, is volgens Schreijer-Pierik een goede aanleiding om de aanpak van medicijnresten een plek te geven in die wetgeving. De Europese Commissie heeft aangekondigd “binnenkort” met het onderwerp aan de slag te gaan.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?