0
0
0
s2smodern

Het Europese milieuagentschap EEA vindt het Kristalbad tussen Twente en Hengelo een goed voorbeeld van stedelijke klimaatadaptatie. Het retentiegebied zorgt voor minder overlast van zowel droogte als hevige regenval.

Het European Environmint Agency (EEA) verzamelt voorbeeldprojecten voor stedelijke klimaatadaptatie in heel Europa waar andere steden van kunnen leren en inspiratie uit kunnen halen. Het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede is voor die lijst geselecteerd, maakte waterschap Vechtstromen gisteren bekend. Op de lijst staan onder meer ook voorbeeldprojecten uit Duitsland, Spanje en Zweden.

Het Twentse Kristalbad filtert water uit de rioolwaterzuivering op natuurlijke wijze, zodat de waterkwaliteit beter wordt. Daarnaast fungeert het gebied van 40 hectare als bergingsgebied voor water tijdens hevige regenval, als ecologische verbindingszone en als recreatiegebied. Het Kristalbad kan 187 miljoen liter water bergen en wordt wel de ‘watermachine’ genoemd.

Het EEA is zeer te spreken over de gezamenlijke doelstellingen die de zeven publieke partijen achter het project hebben gesteld en de manier waarop het Kristalbad tot stand is gekomen.

Kijk hier naar een filmpje over de werking van het Kristalbad
Klik hier voor de beoordeling van het EEA

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.