Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn het vandaag eens geworden over een verbod op wegwerpplastic. Het gaat om tien producten. Ze zijn samen goed voor 70 procent van het plastic afval dat in de Europese wateren drijft, aldus de Europese Commissie.
Het streven is dat het verbod van ‘single use plastics’ 2021 ingaat. Het Europees Parlement stemde in oktober al voor een verbod. Onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-landen bereikten vandaag een principeakkoord over de richtlijn.
Richtlijn
Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, roerstokjes en wattenstaafjes. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De richtlijn bepaalt voorts dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.
De lidstaten moeten vanaf 2029 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan.
Draagtasjes
Het verbod op wegwerpplastic volgt op de verplichting die de Europese Unie in 2016 de lidstaten oplegde om het gebruik van plastic draagtasjes terug te dringen. In Nederland werd een verbod ingevoerd op het gratis aanbieden van plastic zakken.
In mei deed de Europese Commissie het voorstel om de productie en gebruik van wegwerpplastic aan banden te leggen. Ze schat dat het beleid dat nu wordt ingezet consumenten 6,5 miljard euro zal besparen. De redenering daarbij is dat consumenten voortaan duurzame producten gaan hergebruiken. Ook wordt tussen nu milieuschade voorkomen dat gelijk staat aan een waarde van 22 miljard euro, aldus de commissie.
MEER INFORMATIE
European strategy for plastics
Eerste schoonmaakunit Ocean Cleanup houdt plastic niet vast
Kabinet neemt nieuwe maatregelen tegen plastic in rivieren
'Veel meer plastic afval in Grote Oceaan dan gedacht'
Rivieren meest vervuild door plastic verpakkingen
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.