0
0
0
s2smodern

De Europese Commissie heeft Duitsland gesommeerd om binnen twee maanden met aanvullende plannen te komen om het nitraatgehalte in de bodem terug te dringen. De nitraatbelasting van het grondwater is in Duitsland te hoog naar Europese maatstaven.

Als Duitsland niet adequaat reageert, riskeert het een fikse boete, te weten 850.000 euro per dag. De Europese Commissie verwijt Duitsland dat het te weinig heeft gedaan om de nitraatbelasting van het grondwater te beperken.

Ze stapte in 2016 al naar de rechter om maatregelen af te dwingen. In juni van dit jaar stelde het Europees Gerechtshof de Commissie in het gelijk en bepaalde dat Duitsland inderdaad de Europese grondwaterrichtlijnen schendt. 

In het Duitse grondwater zit te veel nitraat. Meer dan een kwart van de metingen (28 procent) laten een overschrijding van de Europese norm zien, die 50 milligram nitraat per liter bedraagt. Vooral in de noordelijke deelstaten, waar relatief veel intensieve veehouderij is, blijkt de bodem te veel nitraat te bevatten. 

Duitsland grondwaternitraat 600 Gebieden in Duitsland met een te hoog nitraatgehalte in grondwater | Umweltbundesamt, 2017

Weerstand
Landbouw wordt gezien als belangrijke bron van de nitraatvervuiling. De bondsregering scherpt het mestbeleid aan, maar met onvoldoende resultaat.

Bovendien stuit de aanscherping op veel weerstand in de landbouw. Dat verzet bemoeilijkt de politieke besluitvorming, landbouworganisaties hebben veel macht in Duitsland.

Als Duitsland niet voldoende doet om de meststoffen in het grondwater terug te dringen, kan de Europese Commissie besluiten de zaak opnieuw voor te leggen aan de rechter. Die kan hoge boetes gaan opleggen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?
Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het