secundair logo knw 1

Mest uitrijden | Foto RVO

De Europese Commissie heeft Duitsland gesommeerd om binnen twee maanden met aanvullende plannen te komen om het nitraatgehalte in de bodem terug te dringen. De nitraatbelasting van het grondwater is in Duitsland te hoog naar Europese maatstaven.

Als Duitsland niet adequaat reageert, riskeert het een fikse boete, te weten 850.000 euro per dag. De Europese Commissie verwijt Duitsland dat het te weinig heeft gedaan om de nitraatbelasting van het grondwater te beperken.

Ze stapte in 2016 al naar de rechter om maatregelen af te dwingen. In juni van dit jaar stelde het Europees Gerechtshof de Commissie in het gelijk en bepaalde dat Duitsland inderdaad de Europese grondwaterrichtlijnen schendt. 

In het Duitse grondwater zit te veel nitraat. Meer dan een kwart van de metingen (28 procent) laten een overschrijding van de Europese norm zien, die 50 milligram nitraat per liter bedraagt. Vooral in de noordelijke deelstaten, waar relatief veel intensieve veehouderij is, blijkt de bodem te veel nitraat te bevatten. 

Duitsland grondwaternitraat 600 Gebieden in Duitsland met een te hoog nitraatgehalte in grondwater | Umweltbundesamt, 2017

Weerstand
Landbouw wordt gezien als belangrijke bron van de nitraatvervuiling. De bondsregering scherpt het mestbeleid aan, maar met onvoldoende resultaat.

Bovendien stuit de aanscherping op veel weerstand in de landbouw. Dat verzet bemoeilijkt de politieke besluitvorming, landbouworganisaties hebben veel macht in Duitsland.

Als Duitsland niet voldoende doet om de meststoffen in het grondwater terug te dringen, kan de Europese Commissie besluiten de zaak opnieuw voor te leggen aan de rechter. Die kan hoge boetes gaan opleggen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn