0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Europese Commissie heeft Duitsland gesommeerd om binnen twee maanden met aanvullende plannen te komen om het nitraatgehalte in de bodem terug te dringen. De nitraatbelasting van het grondwater is in Duitsland te hoog naar Europese maatstaven.

Als Duitsland niet adequaat reageert, riskeert het een fikse boete, te weten 850.000 euro per dag. De Europese Commissie verwijt Duitsland dat het te weinig heeft gedaan om de nitraatbelasting van het grondwater te beperken.

Ze stapte in 2016 al naar de rechter om maatregelen af te dwingen. In juni van dit jaar stelde het Europees Gerechtshof de Commissie in het gelijk en bepaalde dat Duitsland inderdaad de Europese grondwaterrichtlijnen schendt. 

In het Duitse grondwater zit te veel nitraat. Meer dan een kwart van de metingen (28 procent) laten een overschrijding van de Europese norm zien, die 50 milligram nitraat per liter bedraagt. Vooral in de noordelijke deelstaten, waar relatief veel intensieve veehouderij is, blijkt de bodem te veel nitraat te bevatten. 

Duitsland grondwaternitraat 600 Gebieden in Duitsland met een te hoog nitraatgehalte in grondwater | Umweltbundesamt, 2017

Weerstand
Landbouw wordt gezien als belangrijke bron van de nitraatvervuiling. De bondsregering scherpt het mestbeleid aan, maar met onvoldoende resultaat.

Bovendien stuit de aanscherping op veel weerstand in de landbouw. Dat verzet bemoeilijkt de politieke besluitvorming, landbouworganisaties hebben veel macht in Duitsland.

Als Duitsland niet voldoende doet om de meststoffen in het grondwater terug te dringen, kan de Europese Commissie besluiten de zaak opnieuw voor te leggen aan de rechter. Die kan hoge boetes gaan opleggen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het