secundair logo knw 1

De deelnemers uit de watersector in de top 100 (portretten ontleend aan LinkedIn en Twitter). José Krijnen ontbreekt.

Ernst Raaphorst heeft de hoogste klassering behaald van de talrijke vertegenwoordigers uit de watersector in de Top 100 Ambtenaar van het Jaar 2020. De ecoloog die werkzaam is bij het Hoogheemraadschap van Delfland, werd tiende.

Daarmee treedt Ernst Raaphorst in de voetsporen van Peter van Duijnhoven van Waterschap Limburg, die de vorige keer de negende plaats haalde. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door netwerkplatform Publiek Denken. In de top honderd waren ditmaal acht waterschappers en drie gemeentelijke beleidsmedewerkers water opgenomen.

Zij bereikten behalve Raaphorst echter niet de finale. Hierin waren na een publieksstemming nog twaalf ambtenaren van de partij. De jury onder leiding van Carsten Herstel (directeur-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en met onder meer Mariël Middendorp (secretaris-directeur Hoogheemraadschap van Rijnland), bepaalde de rangvolgorde van de finalisten. Ambtenaar van het Jaar werd Lian de Boer, adviseur economische zaken van de gemeente Groningen. Ze won tevens de publieksprijs.

Videoserie over onderwaterwereld
Voor Raaphorst restte een eervolle tiende plek. Zijn reactie op Facebook: “Voor mij helaas pindakaas, maar was supergaaf om mee te mogen dingen en ook die Top 12 te halen!”

Ernst RaaphorstErnst Raaphorst

In de special van het magazine Publieke Professional die in verband met de verkiezingsuitslag verscheen, zegt de ecoloog over zichzelf: “Waterplanten en kleine waterdiertjes, dat is waar ik vooral mee bezig ben. Ik geef adviezen, doe toetsingen en stuur onderzoek aan. En ik vertel graag vol enthousiasme over de wondere onderwaterwereld! Dat doe ik in de videoserie Ernst’s OnderWaterWereld.” De serie is te zien op YouTube en TV West en ook te vinden via zijn pagina’s op Facebook, Instagram en Twitter.

Klassering van andere deelnemers
Ook Gideon Blom, inspecteur gevaarlijke stoffen binnenvaart bij Inspectie Leefomgeving en Transport, haalde de eindstrijd en werd daarin twaalfde. Net buiten de finale viel Roel Wijnhoven, adviseur areaalbeheer bij Waterschap Limburg. Vanwege een aanzienlijk aantal stemmen belandde hij op de veertiende plaats.

De overige negen deelnemers uit de watersector eindigden tussen plaatsen 23 en 77:

23. Hans Roelofs, adviseur water en ruimte, Waterschap De Dommel
38. Marcel Janssen, beleidsmedewerker water, Gemeente Landgraaf
42. Ronald Koolen, beleidsadviseur/ projectleider, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
43. Martijn Timmermans, beleidsmedewerker water, Gemeente West Maas en Waal
49. Bart Bardoel, adviseur beheer en onderhoud, Waterschap Aa en Maas
54. Margot Musters, procesmanager juridische zaken, inkoop, vastgoed en financiën, Waterschap Brabantse Delta
64. José Krijnen, maintenance engineer, Waterschap Brabantse Delta
69. Ralph Maes, beleidsmedewerker water en riolering, Gemeente Woensdrecht
77. Wendy Kooistra, directeur strategie, Hoogheemraadschap van Delfland

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Publiek Denken
Special Publieke Professional
H2O-bericht over deelname watersector
H2O-bericht over einduitslag in 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool. 
Wat een mooie ontdekking! Uiteraard is de beste oplossing geen PFAS meer produceren en/of lozen. Helaas is ons watersysteem nu al zodanig met PFAS verontreinigd dat veel bronnen voor drinkwater onder druk staan. Drinkwaterbedrijven produceren en lozen geen PFAS, maar zijn vervolgens wel via de Drinkwaterwet verplicht te voorkomen dat o.a. deze, zeer zorgwekkende stof, in het drinkwater terecht komt. Na ontwikkelen van verwijderingstechnologie (die de gebonden DW-klant mag betalen) is de ontstane reststroom niet vergunbaar..
Daarom zeg ik, mooi werk Han Zuilhof en Wetsus! Heel veel succes gewenst met de opschaling!
Wellicht kunnen we de techniek inzetten om de rommel op te ruimen die we de afgelopen 50 jaar in het milieu hebben gestort, en tegelijkertijd nieuwe accumulatie proberen te voorkomen. Maar ik ben met je eens dat voorkomen altijd veel beter is dan opruimen... Alleen voorkomen moet in Europees verband, en dat duurt meestal net even iets langer.Laten we daarom maar starten met opruimen..........