Jaarlijks moet er 8,56 miljard kubieke meter extra afvalwater worden behandeld om de VN-doelstelling SDG 6.3 te halen. Dat betekent dat er wereldwijd elk jaar 469 afvalwaterzuiveringsinstallaties bij moeten komen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van ABB Energy Industries.

Het in het Zwitserse Zurich gevestigde concern liet onderzoeken welke stappen moeten worden ondernomen om de behandeling van afvalwater volgens SDG 6.3 te halen. Wereldwijd blijft 48 procent van het afvalwater ofwel 171,3 miljard kubieke meter onbehandeld, aldus het onderzoek. Om de duurzaamheidsdoelstelling van SDG 6.3, die streeft naar een halvering van het aandeel onbehandeld afvalwater tegen 2030, te halen, moet dit worden gehalveerd tot iets minder dan 24 procent.

Dat betekent dat jaarlijks 8,56 miljard m³ afvalwater meer moet worden behandeld dan nu het geval is - het equivalent van het watervolume van 3,5 miljoen Olympische zwembaden, schrijft ABB. “Op basis van modellering met een afvalwaterzuiveringsinstallatie met een capaciteit van 50 miljoen liter per dag als benchmark, zijn jaarlijks nog eens 469 zuiveringsinstallaties nodig.”

De opschaling van de afvalwaterbehandeling wereldwijd en hergebruik en heropname in de watercyclus van gezuiverd afvalwater zijn kritieke factoren in de aanpak van de toenemende mondiale waterschaarstecrisis, aldus het bedrijf.

Het stelt daarbij dat bij het opschalen van de zuiveringscapaciteit aandacht moet zijn voor integratie van automatisering en digitale technologieën, de technieken waar het bedrijf zich op richt. “De behandeling van afvalwater is energie-intensief: de industrie verbruikt tot 3 procent van de totale energieproductie in de wereld en draagt bij tot meer dan 1,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.”

Door een pakket van automatisering en digitale oplossingen toe te passen, kunnen waterbedrijven hun koolstofuitstoot verminderen en jaarlijkse operationele besparingen tot 1,2 miljoen dollar per installatie realiseren, stelt het bedrijf.

Daarbij gaat het om bewaken, analyseren en beheren van de processen, zodat er efficiënt opererende installaties ontstaan die het gebruik van hulpbronnen optimaliseren en het energieverbruik verminderen. “Vroegtijdige integratie van technologie om de efficiëntie van de installaties te bevorderen zijn van vitaal belang.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.