secundair logo knw 1

ENVAQUA en Water Alliance willen een fusie aangaan om de slagkracht van de Nederlandse watertechnologiesector te vergroten. De netwerkorganisaties zien dit als een logische stap, omdat zij de afgelopen jaren steeds meer naar elkaar zijn toegegroeid. Bij de fusie-organisatie zullen ongeveer 190 bedrijven aangesloten zijn.

Het streven is om begin 2023 formeel samen te gaan, al is het nog geen zekerheidje. De algemene ledenvergadering van ENVAQUA en de Raad van Toezicht van de stichting Water Alliance beslissen later dit jaar over de fusie. Managing director Hein Molenkamp van Water Alliance heeft vertrouwen in een goede afloop. “De leden van beide organisaties staan er in beginsel positief tegenover.”

De fusie vergroot de slagkracht van de sector, zegt directeur Ignaz Worm van ENVAQUA. “Ik geloof er heilig in dat wij zo onze leden nog veel meer kunnen bieden dan we nu al doen. Het is ook belangrijk dat er binnen de watertechnologiesector één aanspreekpunt komt voor de rijksoverheid en binnen- en buitenlandse partnerorganisaties.”


Hein Molenkamp en Ignaz Worm b


Logisch vervolg 
ENVAQUA en Water Alliance zijn de afgelopen jaren al intensiever gaan samenwerken in verband met de uitvoering van een deel van het beleid van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Watertechnologie. De fusie is het logische vervolg, vindt Molenkamp. Hij vreest niet voor een mislukking. “We zijn organisch naar elkaar toegegroeid en dat is de beste methode.”

Volgens de directeuren heeft het samengaan een duidelijke meerwaarde, omdat de twee organisaties elkaar door hun verschillen juist aanvullen. ENVAQUA is als branchevereniging aangesloten bij de ondernemersorganisatie FME voor de technologische industrie en oefent via deze weg in Den Haag invloed uit op wet- en regelgeving. Molenkamp: “Dat sluit goed aan bij de Water Alliance die ook veel Haagse contacten heeft, via haar rol in het innovatie-ecosysteem van de WaterCampus.”

Worm wijst erop dat Water Alliance zich onderscheidt door een krachtige internationale focus. “Dat hebben wij bij ENVAQUA niet en is voor onze bedrijven echt een sprong vooruit. We zijn sterk inhoudelijk gericht en organiseren daarvoor nationale activiteiten, terwijl Water Alliance zich met name richt op versterking van ondernemerschap, ‘business development’ en export.” 

Ongeveer 190 leden
Tijdens de start zullen ongeveer 190 bedrijven aangesloten zijn bij de fusie-organisatie. Dat is iets minder dan de optelsom van de huidige achterbannen van ENVAQUA (circa 115 leden) en Water Alliance (ruim 110 leden), omdat ongeveer twintig bedrijven lid zijn van beide organisaties. Worm vertelt dat ENVAQUA ook een beperkt aantal milieutechnologiebedrijven – met vaak een link naar water – vertegenwoordigt. “Het is een van de puzzelstukjes hoe we hen een plek gaan geven.”

Worm verwacht dat de gevolgen van de fusie voor de medewerkers van de twee organisaties beperkt zullen blijven. “De samengevoegde organisatie wordt wat slanker, maar waarschijnlijk niet erg significant.” De beoogde standplaats van de nieuwe organisatie is het kantoor van Water Alliance op de WaterCampus in Leeuwarden. De verbinding met FME wordt behouden door een kleine satellietvestiging in Zoetermeer.

Sterkere eenheid
Het tweetal maakt momenteel het voorstel voor de fusie, waarbij het vooral gaat om de details van de governance. Er moet in ieder geval vóór 1 januari 2023 duidelijkheid zijn over het wel of niet doorgaan van de fusie, vertelt Worm. “Mocht de samenvoeging om een formele reden afketsen, dan willen we onze nauwe samenwerking voortzetten. Dat is het nulscenario.”

Molenkamp rekent erop dat het niet zover komt. “De Nederlandse watertechnologiesector is in het algemeen de coronacrisis goed doorgekomen en veel bedrijven willen groeien. Dit vraagt om een sterkere eenheid. Daarom is het zo belangrijk dat ENVAQUA en Water Alliance straks als één organisatie een krachtige vuist maken.”


Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het interview met Hein Molenkamp en Ignaz Worm dat in het vandaag verschenen maartnummer van magazine H2O staat. Hierin geven zij een uitgebreide toelichting op het hoe en waarom van de fusie.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.