Door de bestaande detectiemethode voor E.coli als uitgangspunt te nemen, zijn onderzoekers er in geslaagd een snelle detectiemethode voor enterococcen in oppervlaktewater te ontwikkelen. De methode werkt op basis van fluorescentie.

Drink- en zwemwater worden door drinkwaterbedrijven en waterbeheerders regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van de bacteriesoorten E.coli en enterococcen. Micro-organismen uit ontlasting vormen namelijk de belangrijkste bedreiging van de gezondheid via water. Nu worden microbiologische kweekmethoden gebruikt die na een of twee dagen resultaten opleveren. De nieuwe, snellere detectiemethode heeft slechts een tot twee uur nodig.

Drinkwaterbedrijven hebben behoefte aan zulke snellere methoden om besmettingen – die onder andere bij werkzaamheden kunnen ontstaan - op te sporen en waterschappen om de effectiviteit van genomen beheersmaatregelen te monitoren en om sneller te bepalen of oppervlakte- of zwemwater veilig is voor recreatie.

Onderzoekers van KWR Watercycle Research Institute, microLAN, Vitens en Het Waterlaboratorium – binnen TKI Watertechnologie – baseerden de nieuwe methode om enterococcen op te sporen op een al bestaande snelle detectiemethode voor E.Coli: de BACTcontrol van microLAN. Deze methode meet fluorescentie van het in vrijwel alle enteroccen voorkomende enzym ß-D-glucosidase. Bij hogere concentraties enterococcen in het water is de methode succesvol, bij lagere concentraties zijn de resultaten nog niet sterk genoeg om de methode in de praktijk te kunnen gebruiken.

Onderzoeker Nikki van Bel van KWR: "We hebben meer onderzoek nodig en zijn op dit moment dan ook bezig met het schrijven van een projectvoorstel. De onderzoeksmethode die we nu hebben ontwikkeld kan al wel gebruikt worden, bijvoorbeeld om oppervlaktewater te testen dat voor recreatie wordt gebruikt. Voor drinkwatertesten is de methode nog niet gevoelig genoeg. En daar willen we wel naar toe."

Op de site TKI Watertechnologie staat meer informatie over het onderzoeksproject.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.