secundair logo knw 1

Door de bestaande detectiemethode voor E.coli als uitgangspunt te nemen, zijn onderzoekers er in geslaagd een snelle detectiemethode voor enterococcen in oppervlaktewater te ontwikkelen. De methode werkt op basis van fluorescentie.

Drink- en zwemwater worden door drinkwaterbedrijven en waterbeheerders regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van de bacteriesoorten E.coli en enterococcen. Micro-organismen uit ontlasting vormen namelijk de belangrijkste bedreiging van de gezondheid via water. Nu worden microbiologische kweekmethoden gebruikt die na een of twee dagen resultaten opleveren. De nieuwe, snellere detectiemethode heeft slechts een tot twee uur nodig.

Drinkwaterbedrijven hebben behoefte aan zulke snellere methoden om besmettingen – die onder andere bij werkzaamheden kunnen ontstaan - op te sporen en waterschappen om de effectiviteit van genomen beheersmaatregelen te monitoren en om sneller te bepalen of oppervlakte- of zwemwater veilig is voor recreatie.

Onderzoekers van KWR Watercycle Research Institute, microLAN, Vitens en Het Waterlaboratorium – binnen TKI Watertechnologie – baseerden de nieuwe methode om enterococcen op te sporen op een al bestaande snelle detectiemethode voor E.Coli: de BACTcontrol van microLAN. Deze methode meet fluorescentie van het in vrijwel alle enteroccen voorkomende enzym ß-D-glucosidase. Bij hogere concentraties enterococcen in het water is de methode succesvol, bij lagere concentraties zijn de resultaten nog niet sterk genoeg om de methode in de praktijk te kunnen gebruiken.

Onderzoeker Nikki van Bel van KWR: "We hebben meer onderzoek nodig en zijn op dit moment dan ook bezig met het schrijven van een projectvoorstel. De onderzoeksmethode die we nu hebben ontwikkeld kan al wel gebruikt worden, bijvoorbeeld om oppervlaktewater te testen dat voor recreatie wordt gebruikt. Voor drinkwatertesten is de methode nog niet gevoelig genoeg. En daar willen we wel naar toe."

Op de site TKI Watertechnologie staat meer informatie over het onderzoeksproject.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.