secundair logo knw 1

De coronacrisis blijft de watertechnologiesector parten spelen, maar bedrijven ondervonden afgelopen maand minder nadelige gevolgen dan in de maanden daarvoor. Zo daalde het aantal bedrijven dat medewerkers moest ontslaan van 22 procent in september naar 14 procent in oktober.

Dit blijkt uit de nieuwste peiling van de WaterCoalitieNL (Water Alliance, het Netherlands Water Partnership en Envaqua) in opdracht van TKI Watertechnologie. Deze coalitie stuurt sinds april bijna maandelijks een korte enquête naar watertechnologiebedrijven om inzicht te krijgen in de economische effecten en knelpunten van de coronacrisis. In oktober reageerden 37 van de 44 aangeschreven bedrijven. Zij zijn vrij evenwichtig verdeeld over de deelsectoren afvalwater, drinkwater, proceswater en overig.

Het algemene beeld is volgens de WaterCoalitieNL dat bedrijven nog steeds nadelige gevolgen van de coronapandemie ondervinden, maar minder dan bij voorgaande enquêtes in juni en september. De coalitie signaleert een aantal opvallende verschuivingen. Het aantal bedrijven dat medewerkers moest ontslaan of tijdelijke contracten niet verlengde, is de voorbije maanden gedaald: 27 procent in juni, 22 procent in september en minder dan 14 procent in oktober.

Voldoende werk bij veel bedrijven
Veel bedrijven geven aan dat er nog genoeg te doen is voor alle medewerkers. Zo verwacht ruim 48 procent geen verlies van werk. Daarentegen heeft 8 procent nu al of binnen twee weken niet meer voldoende werk. Dat is 6 procent minder dan in september. In oktober zette 27 procent van de watertechnologiebedrijven medewerkers in op andere activiteiten. In september was dit nog 44 procent.

Gevolgen coronacrisis watertechnologiesectorBron: Rapportage WaterCoalitieNL over enquête in oktober

Daarentegen is het aantal bedrijven dat een beroep doet op de NOW- of TOZO-regeling voor werktijdverkorting, aanzienlijk gestegen in een maand tijd: van 33 procent in september naar 50 procent in oktober. “Daarmee komt het percentage weer in de buurt van mei en juni, toen respectievelijk 57 en 53 procent gebruikmaakte van deze regelingen. Die stijging is mogelijk te verklaren doordat de maatregelen in Nederland en daarbuiten versoepeld werden en nu juist weer strenger zijn”, aldus de WaterCoalitieNL.

Grote financiële zorgen bij een zesde bedrijven
Ruim 47 procent van de bedrijven verwacht geen of nauwelijks financiële problemen. Ongeveer 8 procent heeft dat nu wel en nog eenzelfde percentage verwacht over twee maanden of later financiële zorgen. Een kleine 14 procent doet geen investeringen meer. Dat is het laagste niveau sinds mei.

De coalitie komt met een verklaring voor het feit dat nog steeds veel bedrijven geen financiële problemen hebben: “Dat heeft waarschijnlijk te maken met het relatief hoge aantal bedrijven dat geen of minder dan 10 procent omzetverlies heeft (35 procent). Niettemin is dit voor de tweede maand op rij een daling (in juni 55 procent en in september 48 procent).”

Erg verschillende effecten
Volgens Hein Molenkamp, directeur van de Water Alliance, geven de met enige regelmaat gehouden enquêtes een goed beeld in de tijd van de gevolgen van de coronapandemie voor de Nederlandse watertechnologiesector. “Duidelijk is dat door de grote diversiteit van het bedrijfsleven in grootte, marktsectoren en wel of geen export, de effecten ook heel erg verschillen. Dit is voor ons goed te gebruiken in de terugkoppeling naar de overheid. Verder is het positief dat het aantal bedrijven dat mensen heeft moeten ontslaan, lijkt af te nemen. Ook de afname van het aantal bedrijven dat geen investeringen doet, is op zich positief.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht op site Water Alliance
Rapportage enquête in oktober
H2O-bericht: resultaten september 
H2O-premium: Watertechsector opmerkelijk immuun voor coronacrisis

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John