In kustgebieden over de hele wereld bevinden zich enorme hoeveelheden zoet water in de zeebodem. Deze zouden kunnen dienen als tijdelijke zoetwaterbron in kustgebieden met waterschaarste. Het totale volume wordt geschat op 1,1 miljoen km3.

Dat er in kustgebieden onder de zeebodem zoetwatervoorraden liggen is in eerder onderzoeken al vastgesteld. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Deltares hebben die zogeheten offshore zoet grondwater reserves (OFG) nu gekwantificeerd met behulp van grondwatermodellen. Dat is voor het eerst, claimen ze in het onderzoek dat is gepubliceerd in Environmental Research Letters.

De onderzoekers laten zien dat in sommige kustgebieden zoet grondwater tot 100 kilometer uit de kust kan worden gevonden. Het geschatte volume van 1,1 miljoen km3 is ongeveer 3 keer meer dan eerder werd geschat en ongeveer 10 procent van het zoete grondwater dat op het land te vinden is.

Deze OFG’s zijn gevormd in de tijd dat de zeespiegel bijna 120 meter lager was dan nu. Onderliggende grondwaterdragende geologische lagen werden gevuld met zoet water uit regen. Later werden delen van deze lagen afgesloten door ondoordringbare klei.

De onderzeese zoetwatervoorraden kunnen verlichting bieden in kustgebieden waar bestaande watervoorraden niet toereikend zijn om in de groeiende watervraag te voorzien. "OFG's zouden wel eens een cruciale factor kunnen blijken te zijn om de waterstress te verminderen, vooral in regio's waar de vraag naar water in de nabije toekomst zal toenemen als gevolg van de bevolkingsgroei en de klimaatverandering in de loop van de 21e eeuw", schrijven de onderzoekers.

Exploreren van deze offshore-reserves zou extra zoetwater voor landbouw-, industrieel of huishoudelijk gebruik kunnen opleveren in kustgebieden in met name Zuidoost- en Oost-Azië, maar ook in West-Afrika, verschillende regio's in Zuid-Amerika en het oosten van Noord-Amerika. Ook onder de Noordzee en voor de kust van Noorwegen liggen zoetwatervoorraden.

Een vrij groot deel van deze voorraden ligt relatief ondiep en ze gaan met de huidige watervraag honderden jaren mee, aldus de onderzoekers. Verder onderzoek moet de effecten van zoetwaterwinning op zee op het grondwaterpeil in het binnenland in kaart brengen, aangezien deze met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Als er een impact is kan deze van negatieve invloed zijn op onder andere het milieu, aldus het onderzoek.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek zoetwatergebieden in zeebodem (pdf)
Artikel op website Deltares

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Erik · 13 days ago
    Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
    Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
    Erik
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.