secundair logo knw 1

Het opruimen van de vetmassa duurt acht weken onder zeer lastige werkomstandigheden I Foto: South West Water

In het riool van de Engelse badplaats Sidmouth is een vetberg met een lengte van 64 meter ontdekt. Een vastgekoekte massa van een dergelijke omvang komt in Nederland niet voor, omdat rioolbeheerders de leidingen frequenter onderhouden. Het probleem van het lozen van vet is volgens Stichting RIONED wel vergelijkbaar.

Medewerkers van het waterbedrijf South West Water deden de ontdekking in Sidmouth tijdens een routinecontrole. De vetberg bestaat onder meer uit hard vet, olie en vochtige doekjes die zijn doorgespoeld. De massa is, zoals Engelse media het plastisch beschrijven, langer dan zes dubbeldeksbussen achter elkaar.

Acht weken opruiming
De opruimwerkzaamheden beginnen in februari. Het gaat acht weken duren om het samengeklonterde blok te verwijderen. Dat moet eerst in stukken worden gesneden in werkomstandigheden die bijzonder uitdagend zijn, aldus het waterbedrijf. Medewerkers dragen hiervoor een soort duikerspakken met zuurstofflessen.

Volgens South West Water gaat het om de grootste vetberg ooit aangetroffen in het Zuid-Engelse graafschap Devon. Het kan echter nog erger. In 2017 verstopte een 250 meter lange vetberg een riool in Londen die uit de Victoriaanse tijd stamt. Het kostte twee maanden om de massa van maar liefst 130 ton op te ruimen. Een stukje is tentoongesteld in het Museum of London.

Verschil in beheer
Zijn zulke enorme vetbergen in Nederland mogelijk? Oscar Kunst, projectmanager bij Stichting RIONED, denkt van niet. Daarvoor zijn de onderhoudsculturen te verschillend. "In onze Rijnlandse cultuur beheren we preventief en niet reactief zoals in de Engelse cultuur.”

Leidingen worden in Nederland vaker aan een controle onderworpen, merkt Kunst op. “Elk jaar wordt 7 procent van de leidingen gecontroleerd en 10 procent gereinigd. We hebben dus de gewoonte om onze riolen beter schoon te houden.” Daarnaast zijn de omstandigheden verschillend. “In Engeland is het landschap heuvelachtiger en dat heeft gevolgen voor het rioolstelsel.”

Vergelijkbare problematiek
De aard van de problematiek is in beide landen wel hetzelfde, zegt Kunst. “Zo komt ook bij ons veel vet en olie uit de keuken terecht in het riool.” Hij kent uit de Nederlandse praktijk klonten van twee à drie meter. Ook loopt regelmatig een rioolgemaal vast. “Daaruit moet dan een soort van betonnen constructie worden uitgehouwen, omdat vet, doekjes en rioolslib samen een zeer harde koek vormen.”

Volgens Kunst zijn er wel verbeteringen te zien. “Voor grote lozers van vet zijn vetafscheiders verplicht. Tevens worden campagnes gehouden om vet gescheiden in te leveren voor hergebruik.”

 

MEER INFORMATIE
BBC over enorme vetberg in Sidmouth
NOS over eerdere vetberg in Londen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?