In het riool van de Engelse badplaats Sidmouth is een vetberg met een lengte van 64 meter ontdekt. Een vastgekoekte massa van een dergelijke omvang komt in Nederland niet voor, omdat rioolbeheerders de leidingen frequenter onderhouden. Het probleem van het lozen van vet is volgens Stichting RIONED wel vergelijkbaar.

Medewerkers van het waterbedrijf South West Water deden de ontdekking in Sidmouth tijdens een routinecontrole. De vetberg bestaat onder meer uit hard vet, olie en vochtige doekjes die zijn doorgespoeld. De massa is, zoals Engelse media het plastisch beschrijven, langer dan zes dubbeldeksbussen achter elkaar.

Acht weken opruiming
De opruimwerkzaamheden beginnen in februari. Het gaat acht weken duren om het samengeklonterde blok te verwijderen. Dat moet eerst in stukken worden gesneden in werkomstandigheden die bijzonder uitdagend zijn, aldus het waterbedrijf. Medewerkers dragen hiervoor een soort duikerspakken met zuurstofflessen.

Volgens South West Water gaat het om de grootste vetberg ooit aangetroffen in het Zuid-Engelse graafschap Devon. Het kan echter nog erger. In 2017 verstopte een 250 meter lange vetberg een riool in Londen die uit de Victoriaanse tijd stamt. Het kostte twee maanden om de massa van maar liefst 130 ton op te ruimen. Een stukje is tentoongesteld in het Museum of London.

Verschil in beheer
Zijn zulke enorme vetbergen in Nederland mogelijk? Oscar Kunst, projectmanager bij Stichting RIONED, denkt van niet. Daarvoor zijn de onderhoudsculturen te verschillend. "In onze Rijnlandse cultuur beheren we preventief en niet reactief zoals in de Engelse cultuur.”

Leidingen worden in Nederland vaker aan een controle onderworpen, merkt Kunst op. “Elk jaar wordt 7 procent van de leidingen gecontroleerd en 10 procent gereinigd. We hebben dus de gewoonte om onze riolen beter schoon te houden.” Daarnaast zijn de omstandigheden verschillend. “In Engeland is het landschap heuvelachtiger en dat heeft gevolgen voor het rioolstelsel.”

Vergelijkbare problematiek
De aard van de problematiek is in beide landen wel hetzelfde, zegt Kunst. “Zo komt ook bij ons veel vet en olie uit de keuken terecht in het riool.” Hij kent uit de Nederlandse praktijk klonten van twee à drie meter. Ook loopt regelmatig een rioolgemaal vast. “Daaruit moet dan een soort van betonnen constructie worden uitgehouwen, omdat vet, doekjes en rioolslib samen een zeer harde koek vormen.”

Volgens Kunst zijn er wel verbeteringen te zien. “Voor grote lozers van vet zijn vetafscheiders verplicht. Tevens worden campagnes gehouden om vet gescheiden in te leveren voor hergebruik.”

 

MEER INFORMATIE
BBC over enorme vetberg in Sidmouth
NOS over eerdere vetberg in Londen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!