0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het energiebedrijf Engie heeft een drijvend zonnepark en een identieke landopstelling aangelegd op het terrein van de elektriciteitscentrale in Burgum. Hiermee kan de elektriciteitsopbrengst van beide nauwkeurig worden vergeleken. Naar verwachting leveren zonnepanelen op water extra stroom op.

Het drijvende zonnepark in de Friese plaats Burgum bestaat uit 144 panelen. Zij liggen in het inlaatkanaal voor koelwater achter de elektriciteitscentrale. Op het land bevindt zich een identieke opstelling. De panelen op land en water zijn van hetzelfde type en krijgen hetzelfde aantal zonuren. Ook zijn ze onder dezelfde hoek van 12 graden geplaatst. Dat maakt een exacte vergelijking van de elektriciteitsopbrengst mogelijk. Engie spreekt van een unieke proef.

Het energiebedrijf verwacht dat de zonnepanelen op water 10 tot 25 procent meer stroom opleveren. Dit komt door de verkoelende werking van water, waardoor panelen minder warm worden dan op land. Het temperatuurverschil kan oplopen tot ruim twintig graden. Ook zorgt de weerkaatsing van zonlicht op water waarschijnlijk voor een hogere elektriciteitsopbrengst.

De proef levert ook een beter inzicht op in de techniek van zonnepanelen op water. Engie bekijkt hoe deze panelen zich gedragen bij deining op water. Een ander belangrijk aspect is hoe het materiaal reageert wanneer het water bevroren is.

De panelen op water maken deel uit van het zonnepark van een kleine twintigduizend panelen op het terrein van de elektriciteitscentrale in Burgum. Hiermee worden ruim vijftienhonderd huishoudens van stroom voorzien. Eind 2017 heeft Engie bij het hoofdkantoor in Zaandam zijn eerste drijvende zonnepark aangelegd, om een beter beeld van de techniek te krijgen. Volgens het energiebedrijf hebben zulke parken in Nederland een grote potentie, omdat de ruimte op land beperkt is.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het