secundair logo knw 1

Automobilisten lieten hun auto's achter

Delen van Engeland zijn het nieuwe jaar begonnen in een crisissituatie als gevolg van zware en aanhoudende regenval. Noordwest-Engeland heeft te kampen met overstromingen. Wales en delen van het zuiden van Schotland zijn ook getroffen.

In de afgelopen dagen is in het noordwesten van Engeland evenveel regen gevallen als normaal in een maand. Het Britse Environment Agency gaf meer dan 250 waarschuwingen af voor overstromingen in het hele Verenigd Koninkrijk.

Toch werden veel mensen verrast. Overal in de zwaar getroffen regio Greater Manchester moesten automobilisten hun voertuigen achterlaten. Reddingswerkers bevrijdden bewoners uit hun ondergelopen woningen.

Wales werd geteisterd door hevige regen en harde wind, met grote problemen op de wegen en spoorwegen. Treinreizigers in het noorden van Engeland werden opgeroepen niet te reizen vanwege ernstige overstromingen.

Ben Lukey, overstromingsmanager bij het milieuagentschap, zei op nieuwjaarsdag: “Zware en aanhoudende regen van afgelopen nacht tot vanochtend betekent dat het rivierpeil in delen van Noord-Engeland tot donderdag hoog zal blijven, met mogelijk aanzienlijke overstromingen in het binnenland vandaag en op sommige plaatsen kleine gevolgen op donderdag.”

De overstromingen leggen in het nieuwe jaar meteen de vinger op de zere plek in het Britse watersysteem: de verouderde rioleringssystemen die water afvoeren naar zuiveringsinstallaties en bij zware regenval snel overbelast raken.

“De lessen die we uit deze overstromingen leren, zullen direct worden meegenomen in de nieuwe 'Flood Resilience Taskforce' om de ontwikkeling van waterkeringen te versnellen en het land weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden”, zei staatssecretaris van Water en Overstromingen, Emma Hardy, in reactie op de overstromingen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie