secundair logo knw 1

Foto: Waterschap De Dommel

De miljoeneninvestering in de afgelopen vrijdag geopende Energiefabriek Tilburg moet binnen tien jaar worden terugverdiend. Op de rioolwaterzuivering wordt door Waterschap De Dommel biogas, fosfaat en stikstof teruggewonnen. 

In Washington DC staat een vergelijkbare, maar iets grotere, installatie, waarbij thermische drukhydriolyse wordt gecombineerd met een Anammox-reactor. De Energiefabriek in Tilburg is de eerste rioolwaterzuivering in Nederland waar een Cambi-installatie is geïnstalleerd en gekoppeld aan een Anammox-installatie.

De Anammox-installatie verwijdert ongeveer 900 kilo stikstof per dag uit het restwater van de slibverwerking. De Cambi-installatie wordt al eerder ingezet en behandelt het slib voordat het wordt vergist en is in staat de sterke celstructuur van het slib te kraken. "Door het kraken van de cellen komt er meer biomassa beschikbaar om te vergisten en dus heb je meer biogas. In totaal levert deze methode 20-30% meer biogas op dan conventionele gisting”, vertelt Jan-Evert van Veldhoven, zuiveringstechnoloog bij waterschap De Dommel (en initiator van de Energiefabriek).

Omdat De Dommel al het slib uit het werkgebied op de Energiefabriek in Tilburg gaat verwerken, wordt er meer gas geproduceerd dan de rwzi en de Energiefabriek nodig hebben om te kunnen draaien. "De rest wordt op de markt gebracht. Het biogas wordt door Attero (de buurman van de Energiefabriek) opgewerkt tot aardgas en op het gasnet gezet, waarbij de groencertificaten ten gunste komen van De Dommel. Van het fosfaat dat we filteren, maken we Struviet, een kunstmest. Dat kunnen we ook verkopen. Dat is de inkomstenkant."

Maar de grootste winst behaalt de Energiefabriek door veel te besparen. Het proces waarbij het slib wordt ontwaterd, verloopt efficiënter - dankzij de Cambi-installatie. “Het slib is gekraakt en dus kunnen we er, naast het omzetten van organische stof in biogas, ook meer water aan onttrekken. Daardoor hoeven we minder slib af te voeren naar de verbrandingsinstallatie. Dat scheelt zo’n 60.000 transportkilometers per jaar, een enorme besparing aan geld en energie."

In totaal moet de Energiefabriek de miljoenen, die in er in geïnvesteerd zijn in tien jaar weer terugverdienen. "Dat is al meegenomen bij de gunning in 2012 en daar houden we natuurlijk aan vast. Afval is een waardevolle grondstof en door de installaties in de Energiefabriek zijn we ook in staat die waarde te verzilveren."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John