Wat heeft water nodig van ons in plaats van andersom? Deze vraag stelt de Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week die momenteel in Eindhoven wordt gehouden. Aanstaande zaterdag is er een Persconferentie van Water, waarbij Matthijs Schouten optreedt als vertegenwoordiger van de stem van water.

Dit publieksevenement wordt zaterdag 23 oktober tussen 11.00 en 12.00 uur buiten gehouden in het centrum van Eindhoven langs rivier De Dommel. “Schouten is een natuurfilosoof die ons laat nadenken over onze relatie met water”, zegt Anouk van der Poll, curator en initiatiefnemer van de Embassy of Water. “Iedereen is welkom om zijn verhaal aan te horen. Vooraf hebben we een gesprek met een aantal bestuurders van gemeente, provincie en waterschap. We proberen hen te verleiden om ook vanuit water te gaan denken.”

Anouk van der Poll kleinAnouk van der Poll

Waterschap De Dommel, Brabant Water, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Dutch Design Foundation zijn de partners in de WaterAmbassade. Van der Poll is hiermee in 2018 gestart. “Ik ben zo’n twintig geleden als ontwerper afgestudeerd met een waterkaraf en altijd gefascineerd gebleven door water. De bedoeling van de ambassade is dat partijen uit de waterketen en ontwerpers meer gaan samenwerken. Het is belangrijk dat ontwerpers al aan de voorkant meedenken over nieuwe oplossingen in plaats van dat zij alleen de vormgeving aan het eind kunnen aanbrengen.”

Mensput - Wensput
Vorig jaar is water als partner toegevoegd. “Wat is onze rol als mens in het hele watersysteem? Dat weet eigenlijk niemand. Daarom hebben we nu voor de tweede keer iemand uitgenodigd die de stem van water vertegenwoordigt. In 2020 beet wateronderzoeker Cees Kamp het spits af.” Het vraagt van waterprofessionals een andere manier van denken, voegt Van der Poll eraan toe. “Wij zien water toch vooral als iets dat van ons is, een product dat we ons kunnen toe-eigenen en beheersen. We proberen hiermee echt namens water te denken. Wat heeft water van ons nodig in plaats van andersom?”

Het publiek kan zijn mening gegeven via de Mensput – Wensput. Deze put is ontworpen door Axel Coumans en Fides Lapidaire en staat voor de deur van het Designhuis waarin de Embassy of Water is gevestigd. Van der Poll heeft het over wederkerigheid. “Wij polsen bij bezoekers: hoe kunnen we als mensen een andere relatie met water aangaan waarin we ook iets teruggeven? Al is het maar dankbaarheid en respect. De bezoekers krijgen vragen voorgelegd als ‘Hoe zou water willen wonen?’ en kunnen hun antwoorden schrijven op muntjes die ze in de put gooien. Deze informatie verzamelen wij dan weer om door te ontwikkelen.”

Focus op waterpositief bouwen
De Embassy of Water heeft tijdens de Dutch Design Week een speciale expositie in het Designhuis. Hierin worden allerlei projecten getoond die het verhaal van de ambassade vertellen, zegt Van der Poll.
Expositie Embassy of Water                Beeld van de expositie in het Designhuis

“De Waterschool laat bijvoorbeeld ons indirecte, onzichtbare watergebruik zien. Zo is 200 liter water nodig voor een vers eitje bij het ontbijt.” Een ander initiatief is het OntwerpLab waarin studenten van de Technische Universiteit zich buigen over oplossingen voor een klimaatrobuuste stad. Zij worden daarbij geholpen door experts van het waterschap en de gemeente.

Ook zijn er enkele projecten te vinden van woonpioniers. Van der Poll noemt de presentatie van het bedrijf SEMiLLA Sanitation, dat momenteel in Enschede een decentrale waterzuiveringsinstallatie voor een rioolloze wijk bouwt. “Echt heel interessant. Het volledige systeem is circulair. Het gezuiverde water gaat meteen weer de grond in, wat we natuurlijk niet gewend zijn.” Dit past bij de nieuwe focus van de partijen in de WaterAmbassade, die hun samenwerking met drie jaar hebben verlengd. “Wij gaan onze aandacht vooral richten op regeneratief en waterpositief bouwen van woningen. Dus eigenlijk woningen die de omgeving herstellen.”

Tijdens de Dutch Design Week die nog tot en met zondag duurt, is de expositie van de Embassy of Water in het Designhuis elke dag tussen 11.00 en 18.00 uur te bezoeken. Het adres is Stadhuisplein 3 in Eindhoven.


MEER INFORMATIE
Website Embassy of Water
Toelichting Mensput-Wensput
Website Dutch Design Week

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.