0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Tien Nederlandse innovaties zijn genomineerd als finalist voor de verkiezing van nieuwe Nationale Iconen. Uit de watersector is Elemental Water Makers uit Den Haag dit keer de enige gegadigde.

Het bedrijf, dat zeven jaar geleden werd opgericht door de jonge Delftse wateringenieurs Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra, richt zich op het ontzilten van zeewater met behulp van zon en wind. ''Wij zijn blij dat er een waterpartij tussen zit’’, zegt Vollebregt. ''En zelf hopen we natuurlijk op meer bekendheid.’’

Sid Vollebregt 180 Sid VollebregtVoor de derde editie van de Nationale Iconen-verkiezing werden in totaal 55 projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft daaruit tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij de benoeming van de Nationale Iconen. Die worden in september bekendgemaakt.

Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat hebben ‘onze ondernemers’ hierin een grote staat van dienst. ''Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth.’’

Internationaal podium
De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven, aldus de staatssecretaris. Het kabinet helpt de uiteindelijke winnaars om hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium.

De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur, die hen toegang biedt tot een groot netwerk in binnen- en buitenland.

Die ondersteuning is zeer welkom, verklaart Sid Vollebregt van Elemental Water Makers. ''De Topsector Water focust voornamelijk op stedelijke gebieden. Terwijl het juist de meest afgelegen gebieden zijn waar het merendeel van de mensen zonder toegang tot veilig drinkwater leeft. Maar het is lastig om daar geld voor te vinden. Water is nogal eens ondergewaardeerd.’’

Caribisch gebied
Elemental Water Makers heeft inmiddels ruim tien projecten afgerond voor met name resorts in kustgebieden en verwacht er dit jaar nog eens tien te doen. Het bedrijf filtert zeewater door omgekeerde osmose, waarvoor zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen als zon, wind en golven. Omdat ook de restdruk wordt benut, volstaat een veel kleinere pomp dan gebruikelijk is.
Om ook in arme gebieden aan de slag te kunnen, hebben Vollebregt en Feenstra een stichting opgericht die in samenwerking met Wilde Ganzen als eerste een project in Madagaskar financiert.

Vollebregt: ‘’We hebben laten zien dat onze techniek werkt. Vorig jaar ontvingen we daarvoor zelfs de eerste prijs van de emir in Dubai. We hopen dat de Nederlandse overheid nu ook met ons in zee wil. Voor bijvoorbeeld het Caribisch gebied zijn we daar wel van afhankelijk.’’

Eerdere edities
De tien betrokken ondernemers en onderzoekers mogen hun innovaties de komende weken uitgebreid toelichten aan de jury, die verder bestaat uit Barbara Baarsma, Frans Blom, Marion Koopman, Aukje Kuijpers en Wim van Saarloos.

Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, hybride aardappels en de Bioneedle.

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Iconen
Website Elemental Water Makers
VN omarmt waterefficiënte Growboxx van Groasis
Blue Energy benoemd tot Nationaal Icoon

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het