secundair logo knw 1

Afbeelding met foto's van Michel de Beer en Marga Limbeek

De afgelopen dertig jaar steeg de diversiteit aan aquatische insecten. Het totale aantal insecten daalde wel. Dit blijkt uit onderzoek dat kennisinstituut STOWA heeft laten uitvoeren. “De toegenomen waterkwaliteit heeft tot een meer divers insectenbestand geleid”, zegt Joost Buntsma, directeur van STOWA.

Joost Buntsma vrij vk 180 Joost BuntsmaSTOWA wilde de diversiteit van de waterinsecten laten onderzoeken na alarmerende berichten uit met name Duitsland over de insectenpopulatie aldaar. Volgens onderzoek uit 2017 was in een groot aantal natuurgebieden het aantal vliegende insecten met ruim 75 procent afgenomen. “Daar schrokken we van”, zegt Joost Buntsma, directeur van STOWA.

Het onderzoek richtte zich daarom op de Nederlandse situatie en was bedoeld om de redenen van de afname in insectenpopulaties te begrijpen. Daarvoor zijn de monitoringsgegevens verzameld, die acht waterschappen in het zuiden, oosten en westen van het land, gedurende 27 jaar hebben bijgehouden.

Het aantal insecten neemt af en dat komt, zo blijkt nu, omdat de waterkwaliteit de afgelopen decennia behoorlijk is verbeterd. Buntsma: “We zijn inderdaad tot een op het eerste gezicht paradoxale conclusie gekomen. Het totale aantal watergebonden insecten neemt de helft af. Maar als je inzoomt zie je dat tegelijkertijd het aantal insecten stijgt dat baat heeft bij een goede waterkwaliteit.”

Waar de waterkwaliteit stijgt, neemt de hoeveelheid insecten dus af en stijgt de soorten diversiteit. Buntsma noemt dit onderzoek belangrijk om vast te stellen dat het met de waterkwaliteit in Nederland de goede kant op gaat en dat dit leidt tot concrete verbeteringen voor de biodiversiteit.

Volgens de STOWA-directeur leggen de resultaten ook de vinger op de zere plek. “We weten ook dat een groot aantal wateren in Nederland nog te hoge concentraties van nutriënten en toxische stoffen hebben. Zoals het er nu uitziet, gaan we de doelen om die concentraties te verminderen in 2027 niet halen. We zijn dus op de goede weg, maar er moet dus echt nog een tandje bij als het gaat om het verbeteren van de waterkwaliteit.”

 

MEER INFORMATIE
STOWA-rapport: Long-term trends and drivers of aquatic insects in the Netherlands

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.