secundair logo knw 1

Afbeelding met foto's van Michel de Beer en Marga Limbeek

De afgelopen dertig jaar steeg de diversiteit aan aquatische insecten. Het totale aantal insecten daalde wel. Dit blijkt uit onderzoek dat kennisinstituut STOWA heeft laten uitvoeren. “De toegenomen waterkwaliteit heeft tot een meer divers insectenbestand geleid”, zegt Joost Buntsma, directeur van STOWA.

Joost Buntsma vrij vk 180 Joost BuntsmaSTOWA wilde de diversiteit van de waterinsecten laten onderzoeken na alarmerende berichten uit met name Duitsland over de insectenpopulatie aldaar. Volgens onderzoek uit 2017 was in een groot aantal natuurgebieden het aantal vliegende insecten met ruim 75 procent afgenomen. “Daar schrokken we van”, zegt Joost Buntsma, directeur van STOWA.

Het onderzoek richtte zich daarom op de Nederlandse situatie en was bedoeld om de redenen van de afname in insectenpopulaties te begrijpen. Daarvoor zijn de monitoringsgegevens verzameld, die acht waterschappen in het zuiden, oosten en westen van het land, gedurende 27 jaar hebben bijgehouden.

Het aantal insecten neemt af en dat komt, zo blijkt nu, omdat de waterkwaliteit de afgelopen decennia behoorlijk is verbeterd. Buntsma: “We zijn inderdaad tot een op het eerste gezicht paradoxale conclusie gekomen. Het totale aantal watergebonden insecten neemt de helft af. Maar als je inzoomt zie je dat tegelijkertijd het aantal insecten stijgt dat baat heeft bij een goede waterkwaliteit.”

Waar de waterkwaliteit stijgt, neemt de hoeveelheid insecten dus af en stijgt de soorten diversiteit. Buntsma noemt dit onderzoek belangrijk om vast te stellen dat het met de waterkwaliteit in Nederland de goede kant op gaat en dat dit leidt tot concrete verbeteringen voor de biodiversiteit.

Volgens de STOWA-directeur leggen de resultaten ook de vinger op de zere plek. “We weten ook dat een groot aantal wateren in Nederland nog te hoge concentraties van nutriënten en toxische stoffen hebben. Zoals het er nu uitziet, gaan we de doelen om die concentraties te verminderen in 2027 niet halen. We zijn dus op de goede weg, maar er moet dus echt nog een tandje bij als het gaat om het verbeteren van de waterkwaliteit.”

 

MEER INFORMATIE
STOWA-rapport: Long-term trends and drivers of aquatic insects in the Netherlands

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John