0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Na meer dan twee jaar onderhandelen ligt er dan toch een nieuwe cao voor de drinkwatersector. De leden van de vakbonden stemden deze week in grote meerderheid voor het onderhandelingsresultaat. Per 1 januari worden alle lonen met 2,5 procent verhoogd.

''Het is een ontzettend moeizaam traject geweest’’, verzucht onderhandelaar Linda Groen van FNV Publieke Zaak. Van de FNV-leden stemde 86 procent voor, van de CNV-leden was dat 82 procent.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. De oude liep per 1 juli 2017 af, waardoor er een cao-loze periode van in totaal tweeënhalf jaar is ontstaan. De afgelopen twee jaar gaven de werkgevers tweemaal een eenzijdige loonsverhoging. ''Voor die periode nemen wij geen verantwoordelijkheid’’, aldus Groen.

De belangrijkste strijdpunten waren de loonontwikkeling en de gedifferentieerde loonsverhoging. De werkgevers wilden een gematigde loonontwikkeling en daarnaast minder loonsverhoging voor werknemers met een zogenaamd garantieloon.

''Wij wilden per se de loonverschillen verkleinen, de vakbonden wilden dat per se niet’’, verklaart onderhandelaar Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Hij wijst op een gezamenlijk onderzoek waaruit blijkt dat de lonen in de watersector in de crisistijd harder zijn gestegen dan in de rest van Nederland. 

Onafhankelijk bemiddelaar
Na drie stakingen vorig jaar zomer werd in het najaar nog een ultieme poging gedaan om er onder leiding van onafhankelijk bemiddelaar Hans Borstlap uit te komen. Toen ook die mislukte, maakten de partijen pas op de plaats.

Begin dit jaar namen de bonden op verzoek van hun leden het initiatief om opnieuw om tafel te gaan. ''Onze vraag was: willen jullie wel een cao? Toen het antwoord ja luidde, zijn we op basis van het rapport van Borstlap gaan kijken hoe we elkaar toch kunnen vinden’’, vertelt Abhilash Sewgobind van CNV Publieke Diensten.

Dat mondde uiteindelijk uit in het compromis van een gematigde 2,5 procent loonsverhoging voor iedereen. Voor de beoordeling en beloning van individuele medewerkers kunnen bedrijven, in samenspraak met de ondernemingsraden, zelf beleid opstellen. In de cao komt ook een nieuwe salaristabel die gebruikt kan worden bij de aanstelling van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

''Wij zijn heel blij dat we een cao hebben’’, zegt Blankemeijer. ''Iedereen kan nu op vakantie, daarna hebben we nog voldoende tijd om de teksten aan te passen en de handtekeningen te zetten.’’

Nazorg nodig
Ook de bonden zijn tevreden. ''Geen cao, dat vinden we voor een sector als deze niet kunnen’’, aldus CNV’er Sewgobind. ''Deze mensen werken voor het publieke belang, dat moet goed beloond worden en daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij.’’

Het is niet voor niets dat er drie stakingen zijn geweest in een sector waar niet eerder gestaakt was, benadrukt zijn FNV-collega Groen. ‘’Het zat de leden erg hoog. En ook nu is er nog wel wat nazorg nodig: niet iedereen begrijpt de beperkte loonsverhoging.’’

De partijen willen tijdig beginnen met de besprekingen voor de cao voor 2021 en verder. Ze zeggen zich elk te beraden op het afgelopen proces. Groen: ''En dan moeten we elkaar van tevoren nog maar eens indringend in de ogen kijken.’’

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WWB
Nieuwsbericht CNV
Nieuwsbericht FNV
Cao-onderhandelingen waterbedrijven mislukt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?
Im Westen nichts neues, zeggen de Duitsers dan
In hoeverre maakt Nederland de bereikbaarheid van drinkwater voor de bevolking beter? Door de privatisering moeten de mensen die niet over voldoende middelen beschikken op een andere manier aan water komen: het oppompen van grondwater is in Jakarta het hoofdprobleem van de watervoorziening en de hoofdoorzaak van het zakken van de stad.
Steunt Nederland de marktwerking in de watervoorziening dan doet het niets aan de oorzaken, maar hooguit alleen aan de gevolgen. Dat is geen goed waterbeleid.
Het verbaast me bij iedere berichtgeving over droogte dat de instanties niet wat meer laten zien van grondwaterstanden. Als je bij het DINO-loket kijkt hoeveel meetpunten er wel niet zijn!
Het is ook een kans om te laten zien hoe ernstig dit effect van de klimaatverandering is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het