0
0
0
s2smodern

Na meer dan twee jaar onderhandelen ligt er dan toch een nieuwe cao voor de drinkwatersector. De leden van de vakbonden stemden deze week in grote meerderheid voor het onderhandelingsresultaat. Per 1 januari worden alle lonen met 2,5 procent verhoogd.

''Het is een ontzettend moeizaam traject geweest’’, verzucht onderhandelaar Linda Groen van FNV Publieke Zaak. Van de FNV-leden stemde 86 procent voor, van de CNV-leden was dat 82 procent.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. De oude liep per 1 juli 2017 af, waardoor er een cao-loze periode van in totaal tweeënhalf jaar is ontstaan. De afgelopen twee jaar gaven de werkgevers tweemaal een eenzijdige loonsverhoging. ''Voor die periode nemen wij geen verantwoordelijkheid’’, aldus Groen.

De belangrijkste strijdpunten waren de loonontwikkeling en de gedifferentieerde loonsverhoging. De werkgevers wilden een gematigde loonontwikkeling en daarnaast minder loonsverhoging voor werknemers met een zogenaamd garantieloon.

''Wij wilden per se de loonverschillen verkleinen, de vakbonden wilden dat per se niet’’, verklaart onderhandelaar Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Hij wijst op een gezamenlijk onderzoek waaruit blijkt dat de lonen in de watersector in de crisistijd harder zijn gestegen dan in de rest van Nederland. 

Onafhankelijk bemiddelaar
Na drie stakingen vorig jaar zomer werd in het najaar nog een ultieme poging gedaan om er onder leiding van onafhankelijk bemiddelaar Hans Borstlap uit te komen. Toen ook die mislukte, maakten de partijen pas op de plaats.

Begin dit jaar namen de bonden op verzoek van hun leden het initiatief om opnieuw om tafel te gaan. ''Onze vraag was: willen jullie wel een cao? Toen het antwoord ja luidde, zijn we op basis van het rapport van Borstlap gaan kijken hoe we elkaar toch kunnen vinden’’, vertelt Abhilash Sewgobind van CNV Publieke Diensten.

Dat mondde uiteindelijk uit in het compromis van een gematigde 2,5 procent loonsverhoging voor iedereen. Voor de beoordeling en beloning van individuele medewerkers kunnen bedrijven, in samenspraak met de ondernemingsraden, zelf beleid opstellen. In de cao komt ook een nieuwe salaristabel die gebruikt kan worden bij de aanstelling van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

''Wij zijn heel blij dat we een cao hebben’’, zegt Blankemeijer. ''Iedereen kan nu op vakantie, daarna hebben we nog voldoende tijd om de teksten aan te passen en de handtekeningen te zetten.’’

Nazorg nodig
Ook de bonden zijn tevreden. ''Geen cao, dat vinden we voor een sector als deze niet kunnen’’, aldus CNV’er Sewgobind. ''Deze mensen werken voor het publieke belang, dat moet goed beloond worden en daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij.’’

Het is niet voor niets dat er drie stakingen zijn geweest in een sector waar niet eerder gestaakt was, benadrukt zijn FNV-collega Groen. ‘’Het zat de leden erg hoog. En ook nu is er nog wel wat nazorg nodig: niet iedereen begrijpt de beperkte loonsverhoging.’’

De partijen willen tijdig beginnen met de besprekingen voor de cao voor 2021 en verder. Ze zeggen zich elk te beraden op het afgelopen proces. Groen: ''En dan moeten we elkaar van tevoren nog maar eens indringend in de ogen kijken.’’

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WWB
Nieuwsbericht CNV
Nieuwsbericht FNV
Cao-onderhandelingen waterbedrijven mislukt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.