secundair logo knw 1

De medewerkers van de waterbedrijven kunnen met vakantie nu er een nieuwe cao ligt. Foto Unsplash

Na meer dan twee jaar onderhandelen ligt er dan toch een nieuwe cao voor de drinkwatersector. De leden van de vakbonden stemden deze week in grote meerderheid voor het onderhandelingsresultaat. Per 1 januari worden alle lonen met 2,5 procent verhoogd.

''Het is een ontzettend moeizaam traject geweest’’, verzucht onderhandelaar Linda Groen van FNV Publieke Zaak. Van de FNV-leden stemde 86 procent voor, van de CNV-leden was dat 82 procent.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. De oude liep per 1 juli 2017 af, waardoor er een cao-loze periode van in totaal tweeënhalf jaar is ontstaan. De afgelopen twee jaar gaven de werkgevers tweemaal een eenzijdige loonsverhoging. ''Voor die periode nemen wij geen verantwoordelijkheid’’, aldus Groen.

De belangrijkste strijdpunten waren de loonontwikkeling en de gedifferentieerde loonsverhoging. De werkgevers wilden een gematigde loonontwikkeling en daarnaast minder loonsverhoging voor werknemers met een zogenaamd garantieloon.

''Wij wilden per se de loonverschillen verkleinen, de vakbonden wilden dat per se niet’’, verklaart onderhandelaar Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Hij wijst op een gezamenlijk onderzoek waaruit blijkt dat de lonen in de watersector in de crisistijd harder zijn gestegen dan in de rest van Nederland. 

Onafhankelijk bemiddelaar
Na drie stakingen vorig jaar zomer werd in het najaar nog een ultieme poging gedaan om er onder leiding van onafhankelijk bemiddelaar Hans Borstlap uit te komen. Toen ook die mislukte, maakten de partijen pas op de plaats.

Begin dit jaar namen de bonden op verzoek van hun leden het initiatief om opnieuw om tafel te gaan. ''Onze vraag was: willen jullie wel een cao? Toen het antwoord ja luidde, zijn we op basis van het rapport van Borstlap gaan kijken hoe we elkaar toch kunnen vinden’’, vertelt Abhilash Sewgobind van CNV Publieke Diensten.

Dat mondde uiteindelijk uit in het compromis van een gematigde 2,5 procent loonsverhoging voor iedereen. Voor de beoordeling en beloning van individuele medewerkers kunnen bedrijven, in samenspraak met de ondernemingsraden, zelf beleid opstellen. In de cao komt ook een nieuwe salaristabel die gebruikt kan worden bij de aanstelling van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

''Wij zijn heel blij dat we een cao hebben’’, zegt Blankemeijer. ''Iedereen kan nu op vakantie, daarna hebben we nog voldoende tijd om de teksten aan te passen en de handtekeningen te zetten.’’

Nazorg nodig
Ook de bonden zijn tevreden. ''Geen cao, dat vinden we voor een sector als deze niet kunnen’’, aldus CNV’er Sewgobind. ''Deze mensen werken voor het publieke belang, dat moet goed beloond worden en daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij.’’

Het is niet voor niets dat er drie stakingen zijn geweest in een sector waar niet eerder gestaakt was, benadrukt zijn FNV-collega Groen. ‘’Het zat de leden erg hoog. En ook nu is er nog wel wat nazorg nodig: niet iedereen begrijpt de beperkte loonsverhoging.’’

De partijen willen tijdig beginnen met de besprekingen voor de cao voor 2021 en verder. Ze zeggen zich elk te beraden op het afgelopen proces. Groen: ''En dan moeten we elkaar van tevoren nog maar eens indringend in de ogen kijken.’’

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WWB
Nieuwsbericht CNV
Nieuwsbericht FNV
Cao-onderhandelingen waterbedrijven mislukt

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).