De Europese Investeringsbank (EIB) leent 150 miljoen euro aan Vitens om het drinkwaterdistributienetwerk toekomstbestendig te maken en de waterreserves in de komende 10 jaar te vergroten. Het grootste waterbedrijf van Nederland moet de komende jaren fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen doen.

Met de financiering investeert EIB flink in de Nederlandse drinkwatersector. Vorige maand verstrekte de Europese bank Evides Waterbedrijf een lening van € 190 miljoen. De reden was precies dezelfde: het waterdistributienetwerk toekomstbestendig maken.

Vitens kan het Europese krediet goed gebruiken. Het waterbedrijf met 5,8 miljoen mensen in zijn werkgebied, geeft in het laatste jaarverslag blijk van zorg over de financiering van noodzakelijk investeringen in de drinkwatervoorziening. Die investeringen lopen fors op en daarmee de investeringsbehoefte, terwijl de inkomsten onder druk staan, als gevolg de tariefregulering, de zogeheten WACC (weighted average cost of capital), die de drinkwaterbedrijven moeten volgen.

“Meer investeringen zijn nodig om 24/7 drinkwater te garanderen", zegt Marike Bonhof, de CFO van Vitens, in reactie op de EIB-lening.

Het krediet zal worden gebruikt voor het investeringsprogramma van Vitens voor 2020-2024, dat betrekking heeft op vernieuwing en modernisering van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, alsmede distributienetwerken en watermeters. Verhoging van de waterreserves moeten een buffer vormen voor extreme weersomstandigheden.

 

LEES OOK
H2O-artikel: Vitens moet fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen voldoen
H2O-artikel: Europese Investeringsbank verstrekt Evides Waterbedrijf lening van € 190 miljoen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.