0
0
0
s2smodern

De Europese Investeringsbank (EIB) leent 150 miljoen euro aan Vitens om het drinkwaterdistributienetwerk toekomstbestendig te maken en de waterreserves in de komende 10 jaar te vergroten. Het grootste waterbedrijf van Nederland moet de komende jaren fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen doen.

Met de financiering investeert EIB flink in de Nederlandse drinkwatersector. Vorige maand verstrekte de Europese bank Evides Waterbedrijf een lening van € 190 miljoen. De reden was precies dezelfde: het waterdistributienetwerk toekomstbestendig maken.

Vitens kan het Europese krediet goed gebruiken. Het waterbedrijf met 5,8 miljoen mensen in zijn werkgebied, geeft in het laatste jaarverslag blijk van zorg over de financiering van noodzakelijk investeringen in de drinkwatervoorziening. Die investeringen lopen fors op en daarmee de investeringsbehoefte, terwijl de inkomsten onder druk staan, als gevolg de tariefregulering, de zogeheten WACC (weighted average cost of capital), die de drinkwaterbedrijven moeten volgen.

“Meer investeringen zijn nodig om 24/7 drinkwater te garanderen", zegt Marike Bonhof, de CFO van Vitens, in reactie op de EIB-lening.

Het krediet zal worden gebruikt voor het investeringsprogramma van Vitens voor 2020-2024, dat betrekking heeft op vernieuwing en modernisering van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, alsmede distributienetwerken en watermeters. Verhoging van de waterreserves moeten een buffer vormen voor extreme weersomstandigheden.

 

LEES OOK
H2O-artikel: Vitens moet fors investeren om aan de stijgende watervraag te kunnen voldoen
H2O-artikel: Europese Investeringsbank verstrekt Evides Waterbedrijf lening van € 190 miljoen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?
In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.