secundair logo knw 1

Afvalwateringzuivering in Alexandrië

Egypte gaat de grootste waterzuiveringsinstallatie in zijn geschiedenis bouwen. Het project vergt een investering van 739 miljoen dollar. Het gezuiverde afvalwater wordt gebruikt voor irrigatie van landbouwgrond.

De installatie heeft een zuiveringscapaciteit van 5 miljoen mper dag en zal worden gebouwd door een joint venture van de Egyptische ondernemingen Orascom Construction en Arab Contractors Company. De joint venture zal na de bouw de installatie vijf jaar lang exploiteren en onderhouden. Het contract werd deze maand getekend.

Tekort aan schoon water
De zuivering past in het overheidsbeleid om tot een beter beheer te komen van waterbronnen in het land dat kampt met een groot tekort aan schoon en drinkwater. De nieuwe zuiveringsinstallatie is onderdeel van het Bahr Al Baqr watersysteem dat wordt beschouwd als belangrijkste project voor de ontwikkeling van de Sinaï.

Het afvalwater afkomstig uit landbouw, industrie en huishoudens stroomt via een afvoerkanaal al decennia lang in het Manzala-meer in het noordoosten van Egypte en veroorzaakt schade aan milieu en volksgezondheid.

Landbouwgrond
Na de bouw van de zuiveringsinstallatie zal het afvalwater worden gezuiverd en gebruikt voor de ontwikkeling van ongeveer 168.000 hectare landbouwgrond in de Sinaï. Met de zuivering wil de overheid ook bewerkstelligen dat de kwaliteit van het water van het Manzala-meer verbetert. 

Het project wordt medegefinancierd door het Arabische Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling en het Koeweit Fonds voor Arabische Economische Ontwikkeling met een krediet van 400 miljoen dollar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).