secundair logo knw 1

De Kolksluis is de oudste schutsluis van Europa I foto: Rijnland

De Kolksluis in het Noord-Hollandse dorp Spaarndam heeft nieuwe kademuren gekregen en voldoet daarmee aan de huidige normen voor waterveiligheid. De sluis is rond 1285 gebouwd en de oudste nog werkende schutsluis van Europa.

De vernieuwde Kolksluis is afgelopen donderdag (8 september) op een feestelijke wijze heropend. Het hoogheemraadschap van Rijnland noemt de sluis in Spaardam – gemeente Haarlem – een belangrijk monument en de bakermat van Rijnland. Voor de pleziervaart vormt de Kolksluis de verbinding tussen het IJ en het Spaarne.

Oude materialen hergebruikt
Een opknapbeurt was hard nodig, want de laatste grote renovatie dateerde van 1927. De indertijd geplaatste kademuren met houten kwelschermen en houten funderingspalen waren dan ook aan het einde van hun levensduur. Daarom hebben Rijnland en aannemer Beens Groep de kademuren en de binnendeuren vervangen. Dat gebeurde tussen september 2021 en juli dit jaar.

Bij de renovatie moest niet alleen rekening worden gehouden met de veiligheidsnormen van nu maar ook met de status van gemeentelijk erfgoed. Duurzaamheid was een belangrijke voorwaarde. Waar mogelijk zijn oude materialen hergebruikt.

Tijdcapsule geplaatst
Om de karakteristieke vorm van de sluis te behouden, moesten de oude kastanjebomen worden gekapt. In plaats daarvan komen er in november zeven lindebomen. Hiermee wordt teruggegrepen op het oude beeld van de omgeving, want tot 1927 stonden er ook lindebomen langs de kade.

Tijdens de renovatie is een tijdcapsule bevestigd aan de nieuwe fundering. Hierin zitten tekeningen, brieven en foto’s over Spaarndam vroeger en nu. Ook is de capsule gevuld met voorwerpen als een bout en een moer van de oude sluisdeuren. Het idee is dat bij de volgende grote renovatie over zo’n honderd jaar mensen een schat aan historie vinden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...