secundair logo knw 1

De Kolksluis is de oudste schutsluis van Europa I foto: Rijnland

De Kolksluis in het Noord-Hollandse dorp Spaarndam heeft nieuwe kademuren gekregen en voldoet daarmee aan de huidige normen voor waterveiligheid. De sluis is rond 1285 gebouwd en de oudste nog werkende schutsluis van Europa.

De vernieuwde Kolksluis is afgelopen donderdag (8 september) op een feestelijke wijze heropend. Het hoogheemraadschap van Rijnland noemt de sluis in Spaardam – gemeente Haarlem – een belangrijk monument en de bakermat van Rijnland. Voor de pleziervaart vormt de Kolksluis de verbinding tussen het IJ en het Spaarne.

Oude materialen hergebruikt
Een opknapbeurt was hard nodig, want de laatste grote renovatie dateerde van 1927. De indertijd geplaatste kademuren met houten kwelschermen en houten funderingspalen waren dan ook aan het einde van hun levensduur. Daarom hebben Rijnland en aannemer Beens Groep de kademuren en de binnendeuren vervangen. Dat gebeurde tussen september 2021 en juli dit jaar.

Bij de renovatie moest niet alleen rekening worden gehouden met de veiligheidsnormen van nu maar ook met de status van gemeentelijk erfgoed. Duurzaamheid was een belangrijke voorwaarde. Waar mogelijk zijn oude materialen hergebruikt.

Tijdcapsule geplaatst
Om de karakteristieke vorm van de sluis te behouden, moesten de oude kastanjebomen worden gekapt. In plaats daarvan komen er in november zeven lindebomen. Hiermee wordt teruggegrepen op het oude beeld van de omgeving, want tot 1927 stonden er ook lindebomen langs de kade.

Tijdens de renovatie is een tijdcapsule bevestigd aan de nieuwe fundering. Hierin zitten tekeningen, brieven en foto’s over Spaarndam vroeger en nu. Ook is de capsule gevuld met voorwerpen als een bout en een moer van de oude sluisdeuren. Het idee is dat bij de volgende grote renovatie over zo’n honderd jaar mensen een schat aan historie vinden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John