secundair logo knw 1

De Brede Groene Dijk kort na oplevering met op de voorgrond de kwelder | Foto EcoShape/Edwin van Vliet

In Noordoost Groningen bij Finsterwolde is vandaag het proefstuk van de Brede Groene Dijk opgeleverd. De zeewering, een voorbeeld van Building with Nature, is over een lengte van 750 meter verbreed met klei die is gemaakt van gedroogd baggerslib uit de Eems-Dollard. Opdrachtgever Hunze en Aa’s spreekt over ‘een wereldprimeur’.

Het slib is in drie jaar in zogeheten kleirijperijen gerijpt tot stevige dijkenklei, een proces dat in de natuur tientallen jaren duurt. De versnelde rijping lijkt niet ten koste te gaan van de sterkte van de klei. Deze kan, aldus Hunze en Aa’s, een superstorm doorstaan, zoals is gebleken tijdens testen in de Deltagoot van Deltares. De kering van gedroogde slibklei doorstond 22 uur lang metershoge golven in de goot.

De uitvoering van de Brede Groene Dijk is mede mogelijk gemaakt door het Deltaprogramma. Dit met als motivatie dat er duurzame vormen van dijkversterkingen moeten worden ontwikkeld die goed passen in het gebied van het Werelderfgoed Waddenzee. De opzet van de groene dijk - haal overtollig slib uit de Eems-Dollard, laat het drogen tot klei en versterk hiermee de naastgelegen dijk - lijkt een toepassing die aan die voorwaarde voldoet.

Geen gesleep
Omdat de klei dicht bij de dijk vandaan komt, is er geen gesleep met grond nodig, waardoor er minder overlast is voor de omgeving en minder brandstofgebruik en CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel: slib winnen uit de Eems-Dollard draagt bij aan verbetering van de waterkwaliteit en het ecosysteem in het estuarium, dat gebukt gaat onder een sliboverschot dat de biodiversiteit aantast.

“Voor mij als Deltacommissaris is het ook belangrijk dat deze zeedijk zich eenvoudig laat aanpassen aan een stijgende zeespiegel. Je hoeft niet eerst het asfalt te verwijderen, zand aan te brengen en vervolgens weer te asfalteren. Je kunt er gewoon extra klei opleggen”, zegt Deltacommissaris Peter Glas.

3 jaar monitoren
De 750 meter proefdijk die is aangelegd door EcoShape, wordt de komende 3 jaar gemonitord om informatie te verzamelen over onder andere de ontwikkeling van de kruidenrijke grasmat, de drainage en het benodigde beheer.

Als de proef een succes is, wordt ook de rest van de zeedijk tussen Kerkhovenpolder en de Duitse grens over een lengte van de resterende 11,75 kilometer versterkt met gerijpte klei. Waterschap Hunze en Aa’s wil dat vanaf 2025 gaan realiseren. De kennis die het project oplevert maakt ook op andere locaties goedkopere, duurzame dijkversterking in binnen- en buitenland mogelijk, aldus Hunze en Aa's.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.