0
0
0
s2smodern

Waterschap Zuiderzeeland heeft de primeur van een slibgistingsinstallatie waar de innovatieve Ephyra-technologie wordt toegepast. Hierdoor blijft aan het eind van het gistingsproces minder slib over en wordt meer biogas geproduceerd.

In het kader van de ingrijpende renovatie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Tollebeek besloot waterschap Zuiderzeeland om over te stappen naar de Ephyra-technologie. Het is voor het eerst dat Ephyra in een grote slibgistingsinstallatie wordt gebruikt. De nieuwe installatie is eind 2017 opgeleverd en intussen opgestart. De innovatieve technologie is ontwikkeld en gepatenteerd door Royal HaskoningDHV.

Ephyra wordt omschreven als een compacte en duurzame technologie voor de vergisting van natte biomassa zoals communaal slib en mest. De kern is de horizontale compartimentering van de slibgisting. “Eigenlijk is Ephyra een meertrapssysteem”, zegt projectmanager David de Vries van waterschap Zuiderzeeland. “De gisting start in een tank met drie compartimenten, waarin de omstandigheden verschillen. Zo wordt op een slimme manier betere resultaten gehaald.”

De technologie is de afgelopen jaren eerst getest onder laboratoriumomstandigheden en daarna tijdens kleinschalige pilotprojecten. Vanwege de veelbelovende resultaten is Ephyra nu opgeschaald, zegt De Vries. “Er wordt meer slib afgebroken dan bij een conventionele installatie, waardoor minder eindslib overblijft. Tevens levert onze nieuwe installatie naar verwachting dertig procent meer biogas op. Het biogas wordt gebruikt als energie voor de zuiveringsinstallatie.”

De toepassing van Ephyra bij awzi Tollebeek is een van de maatregelen in het Masterplan Duurzame Energie van waterschap Zuiderzeeland. Het waterschap wil in 2050 klimaatneutraal zijn, vertelt De Vries. “Het slib van awzi Lelystad wordt meevergist in Tollebeek. Dat zorgt ervoor dat hier de zuivering energieneutraal is.” De Vries wijst er verder op dat na het gistingsproces schroefpersen worden ingezet. “Dit staat los van de Ephyra-technologie. Het energieverbruik bij de aandrijving met een schroefpers bedraagt ongeveer vier kilowattuur. Zeer laag vergeleken met een traditionele centrifuge die dertig tot veertig kilowattuur verbruikt.”

Royal HaskoningDHV heeft behalve Ephyra nog een andere slibgistingstechnologie ontwikkeld: Themista. Hiervoor is Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de ‘launching customer’. Het hoogheemraadschap heeft op 25 januari een overeenkomst met Royal HaskoningDHV gesloten over de bouw van een Themista-installatie bij afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer. Deze installatie is uiterlijk medio 2020 klaar.

De toepassing van Ephyra en Themista wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Topsector Energie en een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie. Daarnaast doet Stowa mee als kennispartner. De Vries: “De partijen die betrokken zijn bij de twee slibgistingstechnologieën, hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd. De technologieën zijn niet hetzelfde, maar er zijn wel duidelijke overeenkomsten en de voordelen zijn vergelijkbaar.”

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over toepassing van Ephyra

Toelichting op Ephyra-technologie

Bericht over bouw van Themista-installatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.