0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Zuiderzeeland heeft de primeur van een slibgistingsinstallatie waar de innovatieve Ephyra-technologie wordt toegepast. Hierdoor blijft aan het eind van het gistingsproces minder slib over en wordt meer biogas geproduceerd.

In het kader van de ingrijpende renovatie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Tollebeek besloot waterschap Zuiderzeeland om over te stappen naar de Ephyra-technologie. Het is voor het eerst dat Ephyra in een grote slibgistingsinstallatie wordt gebruikt. De nieuwe installatie is eind 2017 opgeleverd en intussen opgestart. De innovatieve technologie is ontwikkeld en gepatenteerd door Royal HaskoningDHV.

Ephyra wordt omschreven als een compacte en duurzame technologie voor de vergisting van natte biomassa zoals communaal slib en mest. De kern is de horizontale compartimentering van de slibgisting. “Eigenlijk is Ephyra een meertrapssysteem”, zegt projectmanager David de Vries van waterschap Zuiderzeeland. “De gisting start in een tank met drie compartimenten, waarin de omstandigheden verschillen. Zo wordt op een slimme manier betere resultaten gehaald.”

De technologie is de afgelopen jaren eerst getest onder laboratoriumomstandigheden en daarna tijdens kleinschalige pilotprojecten. Vanwege de veelbelovende resultaten is Ephyra nu opgeschaald, zegt De Vries. “Er wordt meer slib afgebroken dan bij een conventionele installatie, waardoor minder eindslib overblijft. Tevens levert onze nieuwe installatie naar verwachting dertig procent meer biogas op. Het biogas wordt gebruikt als energie voor de zuiveringsinstallatie.”

De toepassing van Ephyra bij awzi Tollebeek is een van de maatregelen in het Masterplan Duurzame Energie van waterschap Zuiderzeeland. Het waterschap wil in 2050 klimaatneutraal zijn, vertelt De Vries. “Het slib van awzi Lelystad wordt meevergist in Tollebeek. Dat zorgt ervoor dat hier de zuivering energieneutraal is.” De Vries wijst er verder op dat na het gistingsproces schroefpersen worden ingezet. “Dit staat los van de Ephyra-technologie. Het energieverbruik bij de aandrijving met een schroefpers bedraagt ongeveer vier kilowattuur. Zeer laag vergeleken met een traditionele centrifuge die dertig tot veertig kilowattuur verbruikt.”

Royal HaskoningDHV heeft behalve Ephyra nog een andere slibgistingstechnologie ontwikkeld: Themista. Hiervoor is Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de ‘launching customer’. Het hoogheemraadschap heeft op 25 januari een overeenkomst met Royal HaskoningDHV gesloten over de bouw van een Themista-installatie bij afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer. Deze installatie is uiterlijk medio 2020 klaar.

De toepassing van Ephyra en Themista wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Topsector Energie en een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie. Daarnaast doet Stowa mee als kennispartner. De Vries: “De partijen die betrokken zijn bij de twee slibgistingstechnologieën, hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd. De technologieën zijn niet hetzelfde, maar er zijn wel duidelijke overeenkomsten en de voordelen zijn vergelijkbaar.”

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over toepassing van Ephyra

Toelichting op Ephyra-technologie

Bericht over bouw van Themista-installatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het