secundair logo knw 1

Betere resultaten door Ephyra (foto: Waterschap Zuiderzeeland)

Waterschap Zuiderzeeland heeft de primeur van een slibgistingsinstallatie waar de innovatieve Ephyra-technologie wordt toegepast. Hierdoor blijft aan het eind van het gistingsproces minder slib over en wordt meer biogas geproduceerd.

In het kader van de ingrijpende renovatie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Tollebeek besloot waterschap Zuiderzeeland om over te stappen naar de Ephyra-technologie. Het is voor het eerst dat Ephyra in een grote slibgistingsinstallatie wordt gebruikt. De nieuwe installatie is eind 2017 opgeleverd en intussen opgestart. De innovatieve technologie is ontwikkeld en gepatenteerd door Royal HaskoningDHV.

Ephyra wordt omschreven als een compacte en duurzame technologie voor de vergisting van natte biomassa zoals communaal slib en mest. De kern is de horizontale compartimentering van de slibgisting. “Eigenlijk is Ephyra een meertrapssysteem”, zegt projectmanager David de Vries van waterschap Zuiderzeeland. “De gisting start in een tank met drie compartimenten, waarin de omstandigheden verschillen. Zo wordt op een slimme manier betere resultaten gehaald.”

De technologie is de afgelopen jaren eerst getest onder laboratoriumomstandigheden en daarna tijdens kleinschalige pilotprojecten. Vanwege de veelbelovende resultaten is Ephyra nu opgeschaald, zegt De Vries. “Er wordt meer slib afgebroken dan bij een conventionele installatie, waardoor minder eindslib overblijft. Tevens levert onze nieuwe installatie naar verwachting dertig procent meer biogas op. Het biogas wordt gebruikt als energie voor de zuiveringsinstallatie.”

De toepassing van Ephyra bij awzi Tollebeek is een van de maatregelen in het Masterplan Duurzame Energie van waterschap Zuiderzeeland. Het waterschap wil in 2050 klimaatneutraal zijn, vertelt De Vries. “Het slib van awzi Lelystad wordt meevergist in Tollebeek. Dat zorgt ervoor dat hier de zuivering energieneutraal is.” De Vries wijst er verder op dat na het gistingsproces schroefpersen worden ingezet. “Dit staat los van de Ephyra-technologie. Het energieverbruik bij de aandrijving met een schroefpers bedraagt ongeveer vier kilowattuur. Zeer laag vergeleken met een traditionele centrifuge die dertig tot veertig kilowattuur verbruikt.”

Royal HaskoningDHV heeft behalve Ephyra nog een andere slibgistingstechnologie ontwikkeld: Themista. Hiervoor is Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de ‘launching customer’. Het hoogheemraadschap heeft op 25 januari een overeenkomst met Royal HaskoningDHV gesloten over de bouw van een Themista-installatie bij afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer. Deze installatie is uiterlijk medio 2020 klaar.

De toepassing van Ephyra en Themista wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Topsector Energie en een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie. Daarnaast doet Stowa mee als kennispartner. De Vries: “De partijen die betrokken zijn bij de twee slibgistingstechnologieën, hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd. De technologieën zijn niet hetzelfde, maar er zijn wel duidelijke overeenkomsten en de voordelen zijn vergelijkbaar.”

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over toepassing van Ephyra

Toelichting op Ephyra-technologie

Bericht over bouw van Themista-installatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John