secundair logo knw 1

Betere resultaten door Ephyra (foto: Waterschap Zuiderzeeland)

Waterschap Zuiderzeeland heeft de primeur van een slibgistingsinstallatie waar de innovatieve Ephyra-technologie wordt toegepast. Hierdoor blijft aan het eind van het gistingsproces minder slib over en wordt meer biogas geproduceerd.

In het kader van de ingrijpende renovatie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Tollebeek besloot waterschap Zuiderzeeland om over te stappen naar de Ephyra-technologie. Het is voor het eerst dat Ephyra in een grote slibgistingsinstallatie wordt gebruikt. De nieuwe installatie is eind 2017 opgeleverd en intussen opgestart. De innovatieve technologie is ontwikkeld en gepatenteerd door Royal HaskoningDHV.

Ephyra wordt omschreven als een compacte en duurzame technologie voor de vergisting van natte biomassa zoals communaal slib en mest. De kern is de horizontale compartimentering van de slibgisting. “Eigenlijk is Ephyra een meertrapssysteem”, zegt projectmanager David de Vries van waterschap Zuiderzeeland. “De gisting start in een tank met drie compartimenten, waarin de omstandigheden verschillen. Zo wordt op een slimme manier betere resultaten gehaald.”

De technologie is de afgelopen jaren eerst getest onder laboratoriumomstandigheden en daarna tijdens kleinschalige pilotprojecten. Vanwege de veelbelovende resultaten is Ephyra nu opgeschaald, zegt De Vries. “Er wordt meer slib afgebroken dan bij een conventionele installatie, waardoor minder eindslib overblijft. Tevens levert onze nieuwe installatie naar verwachting dertig procent meer biogas op. Het biogas wordt gebruikt als energie voor de zuiveringsinstallatie.”

De toepassing van Ephyra bij awzi Tollebeek is een van de maatregelen in het Masterplan Duurzame Energie van waterschap Zuiderzeeland. Het waterschap wil in 2050 klimaatneutraal zijn, vertelt De Vries. “Het slib van awzi Lelystad wordt meevergist in Tollebeek. Dat zorgt ervoor dat hier de zuivering energieneutraal is.” De Vries wijst er verder op dat na het gistingsproces schroefpersen worden ingezet. “Dit staat los van de Ephyra-technologie. Het energieverbruik bij de aandrijving met een schroefpers bedraagt ongeveer vier kilowattuur. Zeer laag vergeleken met een traditionele centrifuge die dertig tot veertig kilowattuur verbruikt.”

Royal HaskoningDHV heeft behalve Ephyra nog een andere slibgistingstechnologie ontwikkeld: Themista. Hiervoor is Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de ‘launching customer’. Het hoogheemraadschap heeft op 25 januari een overeenkomst met Royal HaskoningDHV gesloten over de bouw van een Themista-installatie bij afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer. Deze installatie is uiterlijk medio 2020 klaar.

De toepassing van Ephyra en Themista wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Topsector Energie en een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie. Daarnaast doet Stowa mee als kennispartner. De Vries: “De partijen die betrokken zijn bij de twee slibgistingstechnologieën, hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd. De technologieën zijn niet hetzelfde, maar er zijn wel duidelijke overeenkomsten en de voordelen zijn vergelijkbaar.”

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over toepassing van Ephyra

Toelichting op Ephyra-technologie

Bericht over bouw van Themista-installatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.