0
0
0
s2smodern

Vanwege de droogte stelt waterschap Brabantse Delta vandaag vandaag de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater van dit seizoen in. Op 30 april ging waterschap De Dommel, eveneens in Brabant, al over tot de eerste onttrekkingsverboden.

Brabantse Delta meldde vorige maand nog dat de grondwaterstanden in het beheersgebied normaal waren voor de tijd van het jaar. In de stroomgebieden van de Brandse Vaart en Zijbeken (in de gemeenten Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert), en in de stroomgebieden Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop (in Breda, Etten-Leur, Rucphen en Halderberg) geldt vanaf vandaag echter toch een verbod voor het onttrekken van oppervlaktewater. De onttrekkingsverboden gelden tot een nog nader vast te stellen tijdstip.

Situatie elders in Brabant
Waterschap De Dommel besloot op 30 april over te gaan tot een onttrekkingsverbod voor beregeningswater uit de Beerze en de Leijen. Met deze maatregel wil Waterschap De Dommel verdere daling van het waterpeil zoveel als mogelijk voorkomen. In het beheersgebied van De Dommel mag er al sinds 2017 tussen 1 april en 1 oktober geen water worden opgepompt uit een aantal regenbeken en sloten in de hoger gelegen grensstreek onder Tilburg en Eindhoven.

Aa en Maas, het derde Brabantse waterschap, is nog niet overgegaan tot onttrekkingsverboden, agrariƫrs en grondeigenaren mogen hun grasland - onder voorwaarden - beregenen met grondwater. Het waterschap roept de agrariƫrs en grondeigenaren wel op zuinig te zijn met het water.

 

Meer informatie
Op deze overzichtskaart houdt Brabantse Delta de locatie van de onttrekkingsverboden bij

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.