secundair logo knw 1

Een 3D geprint rif met platte oesters is klaar om op de zeebodem te worden geplaatst I foto: Peter van Rodijnen

De aanleg van een oesterbank op de Borkumse Stenen in de Noordzee is bekroond met de NGB-Natuurprijs 2018. De onderscheiding gaat naar Bureau Waardenburg dat ecologisch advies geeft.

Het is voor de eerste keer dat de NGB-Natuurprijs is uitgereikt. Het initiatief komt van het Netwerk Groene Bureaus (NGB). De bedoeling is om hiermee de kracht en betekenis van ecologische advisering te laten zien. Er waren twaalf projecten genomineerd. De jury koos als winnaar het natuurherstelproject in de Noordzee waaraan Bureau Waardenburg meewerkt. 

“Een vanuit enthousiasme begonnen innovatief project”, licht de jury toe. “De aanpak heeft grote ruimtelijke potenties voor de biodiversiteit in de Noordzee waar met de komst van windmolenparken een nieuwe dynamiek is ontstaan.” Het oesterproject kreeg licht de voorkeur boven Archipel de Marker Wadden (Royal HaskoningDHV) en Waterdunen (BTL Advies). Alle drie de projecten worden door de jury getypeerd als “geslaagde samenwerkingsverbanden van veel maatschappelijke partijen met zeer bijzondere natuurwaarden en natuurbeleving als uitkomst.”

Breed gedragen
Directeur Wouter Lengkeek van Bureau Waardenburg beschouwt het als een erkenning van de inspanningen om natuurherstel in de Noordzee onder de aandacht te brengen. “De prijs laat zien dat het belang hiervan breed door mijn vakgenoten wordt gedragen. Ik vind het een mooi signaal want dit onderwerp is voor de meeste ecologen veel onbekender dan bijvoorbeeld weidevogels.”

Bureau Waardenburg is betrokken bij alle projecten om platte oesters in de Noordzee terug te brengen die op het ogenblik gaande zijn. Hiervoor vormt het ecologische adviesbureau een kennisconsortium met Wageningen Marine Research en SAS Consultancy. De oesterbank op de Borkumse Stenen (boven Schiermonnikoog) is in mei 2018 aangelegd, op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling.

Een mooie plek om te starten, vindt Lengkeek. “In tegenstelling tot de Zeeuwse Voordelta waren hier in de verste verte geen oesters te bekennen. Er zijn ziektevrije platte oesters vanuit Noorwegen geïmporteerd, in totaal zesduizend kilo. De oesters zijn geplaatst op 3D geprinte riffen, in oestertafels en los op de zeebodem.”

Snel resultaat
De resultaten waren volgens Lengkeek bij een controle na 2,5 maand boven verwachting. “Het water stroomt in dit gebied de hele dag heen en weer. De vraag was: kunnen de voortplantingscellen elkaar überhaupt vinden? En zo ja, verdwijnen de larven daarna niet uit het proefgebied zodat je ze nooit meer terugziet? Meer dan 90 procent van de oesters was nog in leven. Ook troffen we in de watermonsters al larven aan. Op zo’n snel resultaat hadden we bijna niet durven hopen. Het betekent dat de Noorse oesters happy zijn en het goed doen. We gaan in april weer kijken en verwachten dan nakomelingen waar te nemen.”

 

MEER INFORMATIE
NGB over uitreiking natuurprijs
Juryrapport NGB-Natuurprijs 2018
WUR over terugkeer van platte oesters
Bericht over recent oesterproject bij IJmuiden 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.