0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De aanleg van een oesterbank op de Borkumse Stenen in de Noordzee is bekroond met de NGB-Natuurprijs 2018. De onderscheiding gaat naar Bureau Waardenburg dat ecologisch advies geeft.

Het is voor de eerste keer dat de NGB-Natuurprijs is uitgereikt. Het initiatief komt van het Netwerk Groene Bureaus (NGB). De bedoeling is om hiermee de kracht en betekenis van ecologische advisering te laten zien. Er waren twaalf projecten genomineerd. De jury koos als winnaar het natuurherstelproject in de Noordzee waaraan Bureau Waardenburg meewerkt. 

“Een vanuit enthousiasme begonnen innovatief project”, licht de jury toe. “De aanpak heeft grote ruimtelijke potenties voor de biodiversiteit in de Noordzee waar met de komst van windmolenparken een nieuwe dynamiek is ontstaan.” Het oesterproject kreeg licht de voorkeur boven Archipel de Marker Wadden (Royal HaskoningDHV) en Waterdunen (BTL Advies). Alle drie de projecten worden door de jury getypeerd als “geslaagde samenwerkingsverbanden van veel maatschappelijke partijen met zeer bijzondere natuurwaarden en natuurbeleving als uitkomst.”

Breed gedragen
Directeur Wouter Lengkeek van Bureau Waardenburg beschouwt het als een erkenning van de inspanningen om natuurherstel in de Noordzee onder de aandacht te brengen. “De prijs laat zien dat het belang hiervan breed door mijn vakgenoten wordt gedragen. Ik vind het een mooi signaal want dit onderwerp is voor de meeste ecologen veel onbekender dan bijvoorbeeld weidevogels.”

Bureau Waardenburg is betrokken bij alle projecten om platte oesters in de Noordzee terug te brengen die op het ogenblik gaande zijn. Hiervoor vormt het ecologische adviesbureau een kennisconsortium met Wageningen Marine Research en SAS Consultancy. De oesterbank op de Borkumse Stenen (boven Schiermonnikoog) is in mei 2018 aangelegd, op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling.

Een mooie plek om te starten, vindt Lengkeek. “In tegenstelling tot de Zeeuwse Voordelta waren hier in de verste verte geen oesters te bekennen. Er zijn ziektevrije platte oesters vanuit Noorwegen geïmporteerd, in totaal zesduizend kilo. De oesters zijn geplaatst op 3D geprinte riffen, in oestertafels en los op de zeebodem.”

Snel resultaat
De resultaten waren volgens Lengkeek bij een controle na 2,5 maand boven verwachting. “Het water stroomt in dit gebied de hele dag heen en weer. De vraag was: kunnen de voortplantingscellen elkaar überhaupt vinden? En zo ja, verdwijnen de larven daarna niet uit het proefgebied zodat je ze nooit meer terugziet? Meer dan 90 procent van de oesters was nog in leven. Ook troffen we in de watermonsters al larven aan. Op zo’n snel resultaat hadden we bijna niet durven hopen. Het betekent dat de Noorse oesters happy zijn en het goed doen. We gaan in april weer kijken en verwachten dan nakomelingen waar te nemen.”

 

MEER INFORMATIE
NGB over uitreiking natuurprijs
Juryrapport NGB-Natuurprijs 2018
WUR over terugkeer van platte oesters
Bericht over recent oesterproject bij IJmuiden 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het