secundair logo knw 1

Tjeerd de Groot en Laura Bromet worden gefeliciteerd nadat de Eerste Kamer instemde met hun initiatiefwet democratisering waterschappen | Still livestream Eerste Kamer

Met 37 stemmen voor en 32 tegen heeft de Eerste Kamer groen licht gegeven aan het initiatiefwetsvoorstel over de geborgde zetels van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66).

De initiatiefwet van Bromet en De Groot richt zich op een verdere democratisering van de waterschappen. Beide Tweede Kamerleden zetten in op afschaffen van álle geborgde zetels, maar stemden tijdens de debatten in de Tweede Kamer in met een wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie waardoor de categorieën landbouw en natuur elk twee zetels in het algemeen bestuur van de waterschappen behouden. In de onderhandelingen over het wijzigingsvoorstel sneuvelden de geborgde zetels van het bedrijfsleven. En volgens de nu aangenomen wet verdwijnt ook de verplichte geborgde zetel in het dagelijks bestuur van de waterschappen.

In de Eerste Kamer werd nog een poging gedaan om twee geborgde zetels van het bedrijfsleven veilig te stellen. Het voorstel (novelle) daartoe van Diederik van Dijk (SGP), werd vanmiddag met 36 stemmen tegen en 33 voor afgewezen. Dat betekent dat de bedrijven hun geborgde zetels in het algemeen bestuur van de waterschappen defitinitief kwijt zijn. Het bedrijfsleven is daar zeer kritisch over en vreest voor het einde van de waterschappen.

Onbeslist
De stemming over de novelle van Van Dijk eindigde vorige week onbeslist, met 34 stemmen voor en 34 tegen. Op grond van het reglement van orde van de Senaat moet bij het staken van de stemmen, het voorstel opnieuw in stemming worden gebracht. Dat gebeurde vanmiddag in de plenaire vergadering van de Senaat.

Dat uitstel betekent dat het nagenoeg onmogelijk wordt om de wet tijdig in werking te laten treden voor de komende waterschapsverkiezingen in maart volgend jaar. De kritieke datum in dit proces is 19 december, de dag waarop volgens de kieswet politieke groeperingen moeten zijn geregistreerd bij het centrale stembureau.

Uit de toelichting aan de Eerste Kamer van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat kon vorige week worden opgemaakt dat het niet meer lukt om de wet tijdig het goedkeuringsprotocol (bekrachtiging in kabinetsberaad, ondertekening door de Koning, afdrukken in het Staatsblad) te laten doorlopen. Zelfs het snelste scenario met allerlei noodgrepen werd krap geacht en toen was er nog geen sprake van dat de stemming in de Eerste Kamer ook nog eens met een week zou worden uitgesteld.

Daarop diende Saskia Kluit (GroenLinks) vorige week een motie in waarin een gefaseerde inwerkingtreding van de initiatiefwet wordt vastgesteld, zodat in ieder geval de verplichte geborgde zetel in het dagelijks bestuur bij de komende verkiezing in maart komt te vervallen. Volgens Harbers was die bepaling wel haalbaar omdat coalitievorming en samenstelling van de dagelijks besturen pas na de verkiezingen plaatshebben. Vanmiddag kreeg de motie van Kluit steun van een meerderheid in de Eerste Kamer.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):