De Eerste Kamer heeft de stemming over de initiatiefwet geborgde zetels uitgesteld naar volgende week. Daarmee lijkt het schier onmogelijk geworden om het wetsvoorstel tijdig van kracht te laten zijn voor de waterschapsverkiezingen in maart volgend jaar.

Reden voor uitstel is dat de stemming over de motie van Diederik van Dijk (SGP) onbeslist eindigde, met 34 voor en 34 stemmen tegen. De motie behelsde het voorstel om middels een zogeheten novelle het wetsvoorstel zo aan te passen dat het bedrijfsleven ook twee geborgde zetels krijgt toegewezen in het algemeen bestuur, evenals de categorieën landbouw en natuur.

In reactie op de onbesliste stemuitslag in een onvolledige vergadering (de Eerste Kamer telt 75 zetels) bracht voorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) het voorstel in stemming om volgende week opnieuw te stemmen over de moties en het wetsvoorstel. Dat voorstel kreeg de steun van een kleine meerderheid.

Uitstel van de stemming betekent dat de initiatiefwet bij een eventueel akkoord van de Senaat nog later in het Staatsblad kan worden gepubliceerd. Minister Mark Harbers sprak in het debat maandagavond al uit dat het ‘niet realistisch’ is dat de wet de komende waterschapsverkiezingen al van kracht is. Er is weinig tijd meer om de wet tijdig in werking te laten treden, zei de bewindsman en schetste daarbij dat in het snelste scenario met allerlei noodgrepen de wet op 15 december in het Staatsblad kan worden gepubliceerd. Dat is enkele dagen vóór 19 december, de dag waarop volgens de kieswet politieke groeperingen moeten zijn geregistreerd bij het centrale stembureau.

Vanmiddag probeerde Peter Nicolaï (PvdD) nog duidelijk te krijgen of het door Harbers geschetste krappe tijdspad wat anders kan worden geïnterpreteerd als in ogenschouw wordt genomen dat groeperingen niet een paar dagen maar een maand de tijd krijgen zich voor te bereiden op de juiste registratie als duidelijk is dat de wet is aangenomen door de Eerste Kamer. “Dan weten ze toch waar ze aan toe zijn en kunnen ze zich voorbereiden”, stelde Nicolaï. Maar dat was nog voordat de stemmen staakten over de motie van Van Dijk en de hele procedure met nog eens een week werd opgeschoven.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!