0
0
0
s2smodern

Veel regio’s in Europa krijgen steeds vaker en intensiever te maken met extreem weer en klimaatgerelateerde risico’s zoals droogte en overstromingen. Dit blijkt uit een overzicht met kaarten dat het Europees Milieuagentschap heeft uitgebracht.

Meer neerslag, meer overstromingen, meer droogte, meer bosbranden. Daarmee moeten de Europese landen rekening houden, ook als de wereldwijde inspanningen om broeikasgasemissies terug te dringen succesvol zijn. Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) zijn gerichte acties voor klimaatadaptatie nodig, die op maat zijn gemaakt voor regio’s en steden.

 

-advertentie-

 

Het EEA heeft kaarten van de verschillende risico’s gepubliceerd, waarbij de situatie tegen het eind van de eeuw aan de hand van een gematigd en extreem klimaatscenario in beeld is gebracht. Tot op detailniveau kan worden ingezoomd. Er is bijvoorbeeld te zien in welke gebieden in Nederland het gevaar op bosbranden aanzienlijk toeneemt. Dat zijn er veel bij een sterke opwarming van de aarde.

Verwoestijning in Zuid-Europa
Droogte is een toenemend probleem in grote delen van Europa, met name in zuidelijke landen. Vooral Spanje, Portugal en Frankrijk zullen worden geconfronteerd met verwoestijning. Dit zorgt ervoor dat de competitie om water groter zal worden tussen huishoudens, industrie en landbouw. Voor Scandinavië, IJsland, de Baltische Staten en delen van Midden-Europa is het risico van droogte beperkt.

De meeste Europese landen krijgen beduidend vaker te maken met heftige regenbuien in de herfst en winter. In Nederland geldt dat vooral voor delen van Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Hier wordt bij een snelle opwarming van de aarde een toename van 25 tot 35 procent in het aantal gebeurtenissen met zware regenval voorspeld.

Vaker overstromingen aan kust
Het EEA laat ook met kaarten zien hoe vaak er overstromingen aan de kust zullen zijn als gevolg van de zeespiegelstijging. In sommige kustgebieden wordt dit normaal en niet meer iets extreems, stelt het agentschap. Op veel plekken kunnen naar schatting rond 2100 meer dan tien keer zo vaak overstromingsgebeurtenissen plaatsvinden. En bij een extreem klimaatscenario op sommige plekken meer dan honderd of zelfs duizend keer zo vaak. Met de huidige beschermingsmaatregelen zal het aantal mensen dat jaarlijks wordt geconfronteerd met een of meerdere overstromingen aan de kust, stijgen van 102.000 nu naar tussen de 1.52 en 3.65 miljoen aan het eind van de eeuw.

Het is geen verrassing dat Nederland als een van de kwetsbaarste Europese gebieden in verband met de zeespiegelstijging wordt beschouwd. Het EEA komt wel meteen met een soort disclaimer door te wijzen op het Deltaprogramma. Ook met het Kennisprogramma Zeespiegelstijging anticipeert Nederland op een in de toekomst mogelijk snellere stijging van de zeespiegel.

 

MEER INFORMATIE
EEA over klimaatrisico's
Overzicht met kaarten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
Heel interessant Rob, jammer dat ik dit soort dingen alleen vanaf de zijlijn kan volgen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het