0
0
0
s2sdefault

Nederland is volgens de Europese Commissie een van de braafste jongetjes van de klas, als het gaat om de behandeling van stedelijk afvalwater. Ook Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk houden zich voor de volle honderd procent aan de Europese richtlijn. België blijft licht in gebreke.

Dat staat in schril contrast met hoe Bulgarije, Hongarije, Ierland, Malta en Roemenië het doen. Deze lidstaten leven de regels niet goed na in meer dan de helft van de stedelijke gebieden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Europees Milieuagentschap die tijdens Wereld Toilet Dag (19 november) zijn gepubliceerd. De informatie is gebaseerd op gegevens die de lidstaten zelf inleverden en gaat tot en met 2018.

100 procent score voor Nederland, 95 procent voor België
Op basis van de Europese richtlijn voor de behandeling van stedelijk afvalwater moet Nederland voldoen aan drie doelen: inzameling van 19,7 miljoen inwonerequivalenten (i.e.), biologische zuivering tot 19,7 miljoen i.e. en biologische zuivering met stikstof- en fosforverwijdering tot 19,3 miljoen i.e. Al deze doelen zijn gehaald. Dit is overigens niet nieuw; ook in eerdere jaren deed ons land het goed.

België heeft als drie doelen voor afvalwater: inzameling van 9,2 miljoen i.e., biologische zuivering tot 9,2 miljoen i.e. en biologische zuivering met stikstof- en fosforverwijdering tot 8,1 miljoen i.e. Elk doel wordt net niet bereikt: de zuiderburen blijven er respectievelijk 0,1, 0,3 en 0,7 procent onder. Dat levert een totaalscore van 95 procent op.

Landenoverzicht naleving EU richtlijn afvalwaterOverzicht van de mate van naleving van de EU-richtlijn door Nederland en de andere lidstaten I bron: website Europese Commissie 

Ruim 90 procent Europees afvalwater naar behoren behandeld
Volgens de Europese Commissie heeft de richtlijn uit 1991 een cruciale rol gespeeld bij het verbeteren van de kwaliteit van rivieren, meren en zeeën. Ook gaat er van de EU-richtlijn een gunstig effect uit op de gezondheid en levenskwaliteit van Europese burgers, evenals op de toegang tot goede sanitaire voorzieningen. Inmiddels wordt meer dan 90 procent van het afvalwater in de Europese Unie behandeld conform de regels. De lidstaten zijn deze in het algemeen nog iets beter gaan naleven tussen 2016 en 2018.

Eurocommissaris Virginijus SinkevičiusVirginijus Sinkevičius I foto: European Union (2021)

Virginijus Sinkevičius, de Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, vindt dat Europa trots kan zijn op wat er is bereikt. Er is echter ook een maar: “Er blijven verschillen tussen landen bestaan en het verwezenlijken van de ambities van de Europese Green Deal en het Zero Pollution Action Plan vereist nieuwe antwoorden. Daarom kijken we volgend jaar naar verbetering van de EU-regels.” De bedoeling is om onder andere de vervuiling in kleinere stedelijke gebieden en de aanwezigheid van microverontreinigingen beter te verwerken in de richtlijn.


MEER INFORMATIE
Bericht Europese Commissie
Landenprofiel Nederland
Landenprofiel België

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.