secundair logo knw 1

Eigen mini-cultuur op dak (foto: WTC The Hague)

Het World Trade Center in Den Haag heeft een duurzame polderdaktuin gekregen die wordt gebruikt als waterberging. Regenwater zorgt voor een waterpoel waarin inheemse planten kunnen gedijen.

Het is voor de eerste keer dat een plat dak van een Haags kantoorgebouw deze bestemming heeft gekregen. De polderdaktuin van het World Trade Center is gerealiseerd door het dak van de parkeergarage te verbouwen. Volgens het WTC is hiermee de eigen wens om te verduurzamen gecombineerd met de wens van huurders en bewoners om de buitenlucht op te kunnen zoeken. Het ontwerp komt van Buro Kokmeuleman.

De tuin is zevenhonderd meter groot waarvan zestig procent uit water bestaat. Hier is een eigen mini-cultuur gecreëerd. Het regenwater zorgt voor een permanente waterpoel en met inheemse planten wordt het water vastgehouden. De beplanting is aantrekkelijk voor inheemse insecten, vogels en waterdieren.

Het poldertje heeft de functie van waterberging. De afvoer van hemelwater van omliggende daken is ontkoppeld en het regenwater wordt in een bassin opgevangen. Alleen als het nodig is, bijvoorbeeld bij hevige regenval, wordt water geloosd op het riool. Voor het opvangen van regenwater wordt het Aqua Flow Systeem van het bedrijf Dakdokters gebruikt. Dit systeem detecteert via Buienradar wanneer er een regenbui aankomt en kan dan het waterniveau verlagen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.