secundair logo knw 1

De aanwezigheid van otters wijst op een goede waterkwaliteit l Foto FreeImages

In het duingebied Meijendel bij Wassenaar, waar Dunea drinkwater wint, is een otter gespot. Het zeldzame zoogdier werd vlak voor de feestdagen vastgelegd op camerabeelden. Volgens Dunea gaat het om de eerste otter in de kustduinen van het vasteland.

Het drinkwaterbedrijf is trots op deze primeur. "Eigenlijk is dit het mooiste wat je als natuurgebied kan overkomen. We stellen hoge eisen aan onze natuur, en we zien dat nu terug in de komst van de otter", zegt faunaspecialist Niek Albers van Dunea in een bericht op de website. 

De otter is een indicatorsoort: zijn aanwezigheid wijst op een gezonde ecologie van het duingebied en een goede waterkwaliteit. 

Ooit was de otter een vertrouwd gezicht in waterrijk Nederland. Decennialange vervuiling, jacht en de kanalisering van rivieren maakten echter een einde aan de populatie, aldus Dunea. In 1988 werd het dier officieel uitgestorven verklaard. 

Sinds 2002 keert de otter voorzichtig terug dankzij een herintroductieproject in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Via verspreidingsgebieden zoals de Nieuwkoopse Plassen kunnen de nachtelijke roofdieren verder trekken. 

Cameravallen
Op 12 december werden sporen van de otter aangetroffen in een afgesloten deel van het Natura2000-gebied Meijendel. De prenten en ‘spraints’ – de uitwerpselen waarmee otters hun territorium markeren – wezen er volgens twee experts op dat het om een otter ging. 

Om deze waarneming te bevestigen, plaatsten de duinwachters cameravallen. De eerste otter werd vastgelegd op beeld, zwemmend in een van de infiltratieplassen. 

Hoe dit dier in Meijendel terechtkwam, wordt onderzocht met DNA-analyse van de spraints. Daarnaast worden de duinen met camera’s nauwlettend in de gaten gehouden. Dunea kon vandaag niet zeggen of er al resultaten te melden zijn.

Infrastructuur
Of de otter een blijvertje is, moet ook nog afgewacht worden. In elk geval benadrukt de komst van het dier volgens het drinkwaterbedrijf hoe belangrijk het is dat Meijendel verbonden is met de omgeving. 

"Dat geldt uiteraard ook voor andere diersoorten die afhankelijk zijn van verbonden ecosystemen. Infrastructuur, zoals faunapassages, is cruciaal om versnippering van leefgebieden tegen te gaan."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie