0
0
0
s2smodern

De drinkwaterbedrijven Oasen en Dunea houden hun drinkwatertarieven in 2020 op hetzelfde niveau als dit jaar. In 2020 kost 1.000 liter drinkwater bij Oasen € 1,16. Dunea rekent voor 1.000 liter onveranderd € 0,98. 

De aandeelhouders van de bedrijven hebben groen licht gegeven voor de tarieven in 2020.

Het vastrechttarief stijgt bij Oasen wel. Deze gaat met € 2,56 omhoog naar € 80,39. Als reden neemt het drinkwaterbedrijf de stijging van ‘de overige kosten’.

Bij Dunea verandert het vastrechttarief voor de meeste huishoudens niet. De tarieven voor grotere leveringscapaciteiten gaan wel omhoog, meldt het drinkwaterbedrijf. Dunea hanteert twee vasttarieven afhankelijk van de capaciteitsbehoefte. Voor huishoudens bedraagt deze € 64,82. Voor bedrijven € 122,13. 

Flinke investeringen
In het vastrecht zijn onder andere de kosten voor onderhoud van het leidingnet en de zuiveringsinstallaties verwerkt. Oasen moet de komende jaren rekenen met flinke investeringen in onderhoud.

Naast vervanging van oude waterleidingen, worden de zuiveringsstations De Hooge Boom in Kamerik en De Put in Nieuw-Lekkerland vernieuwd en moeten transportleidingen worden verlegd in het kader van de verbreding van de rijksweg A27. 

Meer inwoners
Dunea moet de productie van drinkwater uitbreiden omdat het aantal inwoners in de regio toeneemt. De investeringen die daarvoor nodig zijn leiden dus niet tot stijging van de tarieven, maar ze zijn wel de reden dat het drinkwaterbedrijf de daling van de tarieven in de afgelopen jaren niet kan voortzetten in 2020. “De komende jaren streven we ernaar de prijs zo constant mogelijk te houden”, schrijft het bedrijf.

Oasen produceert jaarlijks ruim 47 miljoen kubieke meter drinkwater voor 778.000 mensen in een deel van Zuid-Holland en Utrecht. Dunea levert in het westelijk deel van Zuid-Holland ruim 79 miljoen kubieke meter drinkwater aan 1,3 miljoen klanten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.