0
0
0
s2smodern

De drinkwaterbedrijven Oasen en Dunea houden hun drinkwatertarieven in 2020 op hetzelfde niveau als dit jaar. In 2020 kost 1.000 liter drinkwater bij Oasen € 1,16. Dunea rekent voor 1.000 liter onveranderd € 0,98. 

De aandeelhouders van de bedrijven hebben groen licht gegeven voor de tarieven in 2020.

Het vastrechttarief stijgt bij Oasen wel. Deze gaat met € 2,56 omhoog naar € 80,39. Als reden neemt het drinkwaterbedrijf de stijging van ‘de overige kosten’.

Bij Dunea verandert het vastrechttarief voor de meeste huishoudens niet. De tarieven voor grotere leveringscapaciteiten gaan wel omhoog, meldt het drinkwaterbedrijf. Dunea hanteert twee vasttarieven afhankelijk van de capaciteitsbehoefte. Voor huishoudens bedraagt deze € 64,82. Voor bedrijven € 122,13. 

Flinke investeringen
In het vastrecht zijn onder andere de kosten voor onderhoud van het leidingnet en de zuiveringsinstallaties verwerkt. Oasen moet de komende jaren rekenen met flinke investeringen in onderhoud.

Naast vervanging van oude waterleidingen, worden de zuiveringsstations De Hooge Boom in Kamerik en De Put in Nieuw-Lekkerland vernieuwd en moeten transportleidingen worden verlegd in het kader van de verbreding van de rijksweg A27. 

Meer inwoners
Dunea moet de productie van drinkwater uitbreiden omdat het aantal inwoners in de regio toeneemt. De investeringen die daarvoor nodig zijn leiden dus niet tot stijging van de tarieven, maar ze zijn wel de reden dat het drinkwaterbedrijf de daling van de tarieven in de afgelopen jaren niet kan voortzetten in 2020. “De komende jaren streven we ernaar de prijs zo constant mogelijk te houden”, schrijft het bedrijf.

Oasen produceert jaarlijks ruim 47 miljoen kubieke meter drinkwater voor 778.000 mensen in een deel van Zuid-Holland en Utrecht. Dunea levert in het westelijk deel van Zuid-Holland ruim 79 miljoen kubieke meter drinkwater aan 1,3 miljoen klanten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het